Julevejret 2019: Flot eller gråt?

Det har længe ligget i kortene, at den landsdækkende hvide jul ikke har mange chancer i år. Vinden slår godt nok op i det nordvestlige og noget køligere hjørne, hvilket trækker temperaturen en anelse ned i juledagene – alligevel er der ikke mange fnug at spore juleaftensdag. Til gengæld åbner det for lidt mere kig til solen.

Hvis sne er lig med julestemning, så har decembervejret ikke hjulpet synderligt på julestemningen i år.
Landsudsigten levner ej heller mange overlevelseschancer for de hvide fnug med 2 til 7 grader den 24. december.

Der er stadig et par dage endnu til juleaften, men vagtchef ved DMI Thor Hartz har alligevel et godt bud på vejret til jul:

”Vinden drejer efterhånden op i nordvest og nord, og sender dermed lidt køligere polarluft ned over landet. Det giver efterhånden lidt nattefrost, og dagtemperaturene falder en smule, men det efterlader også bedre plads til solen. Den vestnordvestlige vind vil også sende byger ind over landet, og det vil primært være Vestkysten og de østlige egne ud mod Kattegat og Østersøen, som står for skud. Med temperaturer, der formentlig lander mellem 3-7 grader, bliver eventuelle byger overvejende i den våde kategori. Juledag og 2. juledag kan det dog ikke udelukkes at nogle af bygerne bliver med hvide indslag.”

Derved vil julevejret byde på pænt vejr, men også lidt vådt og gråt ind imellem.

Med de lidt lavere temperaturer og mulighed for let nattefrost, er det en god idé at følge med på vejr- og trafiksituationen på Vejdirektoratets hjemmeside og landsudsigten inden du finder kælken frem, eller sætter dig ud i bilen for at køre til julefrokost.

Landsdækkende hvid jul hører til sjældenhederne

Ifølge statistikken er chancen for hvid jul kun 8 %. Det svarer til, at vi oplever landsdækkede hvid jul hvert 13. år.
Så allerede her er det lidt op ad bakke, hvis man drømmer om at kælke julen ind den 24. december.

Kigger vi nærmere på, hvor ofte vi oplever landsdækkende hvid jul, og hvornår vi havde det sidst, så skal vi faktisk ikke så langt tilbage. Både i 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Så rent statistisk set, var det heller ikke ”vores tur” i år.

Vi havde også hvid jul i årene 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995. Samlet set bliver det til 9 landsdækkende hvide jule siden 1900.

Læs mere om hvid jul i Danmark i vores tema om hvid jul.

Af Herdis Preil Damberg
20. december 2019.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle