Vi går mod et rekordvådt efterår

I den nyeste månedsprognose er budskabet, at efterårsvejret fortsætter i et ustadigt spor. Med de store mængder regn, der allerede er faldet i efteråret, ligger et rekordvådt efterår bestemt indenfor rækkevidde.

Vores langtidsmeteorolog Mette Zhang har netop kigget langt frem i prognoserne. Når man kigger flere uger frem, ser man ikke detaljer på samme måde som med en vejrudsigt der rækker syv døgn frem. Man forholder sig mere til, hvilken vejrtype der vil dominere, og om det ser overvejende tørt, vådt, varmt eller koldt ud i forhold til det vi normalt har for årstiden.

Ifølge Mette Zhang er der ikke de store afvigelser fra normalen de næste 4 uger, og dermed kan vi forvente helt normalt efterårsvejr, der vil variere fra køligt til mildt og fra vådt til tørt.

Meget tyder altså på, at november lægger sig pænt op ad gennemsnittet, både hvad angår nedbør og temperaturer. Men efteråret ser alligevel ud til at blive rekordvådt.

Våd + våd + gennemsnitlig = VÅD

De sidste to måneder har allerede budt på, hvad der svarer til tre efterårsmåneders nedbør, så selvom de næste fire ugers vejr ser nogenlunde gennemsnitligt ud, ser efteråret ud til at kunne ende meget vådt – rekordvådt endda.

Klimatolog Mikael Scharling, der holder øje med, hvordan vejret har været indtil nu, mener, at det øger sandsynligheden for, at vi får en ny nedbørrekord for efteråret. Og årsrekord ligger heller ikke langt væk.

Rekorden for mest nedbør i efteråret er på 327 mm tilbage fra 1967, og med en nedbørsum fra 1. september til i dag på 259 mm skal der kun yderligere 69 mm nedbør i bøtten, for at rekorden fra 1967 bliver overgået.
Referenceværdien, som er et gennemsnit fra 2006-2015, er for november 77 mm nedbør. Derved er en ny nedbørrekord for efteråret absolut indenfor rækkevidde.

Kigger vi længere frem, er der også en realistisk mulighed for at slå årsrekorden fra 1999, som er på 905 mm.
Skal vi slå den rekord kræver det 159 mm nedbør inden årets udgang og med en 2006-2015-referenceværdi for november og december på i alt 160 mm, er det ikke utænkeligt, at vi passerer de 905 mm inden året er slut.

Af Herdis Preil Damberg
30. oktober 2019.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle