Gode chancer for at se "blodmåne"

Fredag aften er der fine chancer for at se en total måneformørkelse. Formørkelsen vil være total imellem kl. ca. 21:30 og ca. 23:10.

Formørkelsen er allerede i gang når månen står op ca. kl 21:15 og er total i tidsrummet fra klokken ca. 21:30 til ca. 23:10. Herefter aftager formørkelsen og hele forestillingen er slut ca. 00:20.

Selvom måneformørkelsen er total er det så heldigt, at Månen stadig kan ses på himlen. En lille del af det sollys som oplyser Månen, er lys som bliver afbøjet i Jordens atmosfære. Jordens skygge kan ikke hindre dette lys i at ramme Månen og gør at man stadig se Månen under formørkelsen - vi ser den blot oplyst i røde nuancer. Det er denne farve som gør, at man nogle gange kalder totale måneformørkelser for ”Blodmåne”.

DMI's vagtchef udtaler, at skydækket vil være forholdsvist sparsomt fredag aften, så der burde være gode muligheder for at ”Blodmåne”.

Totale måneformørkelser er relativ sjældne. Sidst vi havde mulighed for at se en sådan var i september 2015 og næste chance for at se ”Blodmåne” bliver i januar 2019.

Af Henning Gisselø, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 26. juli 2018

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle