Vinteren 2019/2020 – mild og våd, men Kong Vinter kan spille os et puds

Langtidsmeteorolog Steen Hermansen har kigget langt frem i prognoserne og har et bud på, hvordan vinteren ser ud til at arte sig. Når vi kigger så langt frem, skal der selvfølgelig tages forbehold for usikkerheder, men det tegner til, at vinteren overvejende vil byde på mildt, blæsende og vådt vejr, og at den største chance for rigtigt vintervejr først skal findes i sidste halvdel af vinteren.

Ifølge DMI’s langtidsmeteorolog Steen Hermansen går vi en relativt mild vinter i møde, hvor det overvejende vil være lavtryk fra vest, som vil dominere.

Lavtryk fra vest, plejer at trække en maritim luftmasse op (se forklaring i boks) til landet, og det mindsker muligheden - eller risikoen om man vil, for sne og dagsfrost.

Så den hvide jul har fået kamp til stregen, og vi skal ifølge Steen Hermansen helt hen mod slutningen af januar og februar før muligheden for indslag af kulde for alvor kan trænge igennem.

Steen Hermansen forklarer:

”Sæsonprognosen er jo en fortolkning af, hvordan vejret overvejende bliver. Så selvfølgelig kan der komme kortvarige indslag af koldt vejr, og hvis højtryk og lavtryk indfinder sig rigtigt frem mod juleaftensdag, så er der selvfølgelig stadig mulighed for hvid jul. Men ifølge prognoserne er det overvejende en mild og våd december vi har foran os, og derved er chancen for hvid jul mindre end normalt.”

Hvad angår januar og februar, så stiger usikkerheden, og muligheden for kulde øges også en anelse.

”Ser vi nærmere på januar og februar, som klimatisk set er de to koldeste måneder, så øges muligheden for at vintervejret kan slå til. Sidst på vinteren er vores omkringliggende farvande kølet godt af, og den polare vinterkulde er som oftest også blevet mere veletableret og rykket lidt sydover. Med det i mente, samt det faktum at mange andre faktorer spiller med i Kong Vinters spil, så er den præcise vejrudvikling endnu meget usikker. Dog har vejret gennem et godt stykke tid udvist ganske fastlåste strømningsmønstre og det støtter op om prognoserne, som peger på, at det milde vejr vil fortsætte ind i det nye år. Altså er det bedste bud et fortsat ret mildt vestenvindsscenarie som helhed, men at der også er mulighed for at Kong Vinter kan slå til – formentlig kun kortvarigt.”

Altså ser vinteren som gennemsnit ud til at ende til den milde og våde side, men om Kong Vinter spiller os et puds og i så fald hvor længe, må tiden vise.

Læs hele sæsonprognosen her

Af Herdis Preil Damberg
20. november 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle