Piteraq

Et særlig lunefuldt og voldsomt vindfænomen, som oftest forekommer i Grønland, går under navnet piteraq.

Katabatiske vinde er vinde, der falder ned og forstærkes undervejs. Man opdeler disse i føhnvinde og faldvinde, og de findes mange steder i verden under forskellige navne som f.eks. mistral, bora eller piteraq. De kan komme meget pludseligt og optræder hyppigt med orkanstyrke.

I Grønland kan der komme lunefulde faldvinde fra Indlandsisen eller højtliggende fjeldplateauer, hvor ansamlinger af kold luft styrter som laviner ned over terrænet mod kysten.

Piteraq betyder noget i retning af 'det, der overfalder én', og der er virkelig tale om et overfald af, hvad man kan kalde stormenes furie. I løbet af få minutter kan den slå ned, og de mest forrygende har middelvinde på 40 meter pr. sekund og vindstød på 70 meter pr. sekund, altså dobbelt orkanstyrke.

De grønlandske huse ville have svært ved at stå imod, hvis det ikke var fordi, de traditionelt er lavet af træ, som gør dem meget elastiske, og samtidig er forsynet med meget kraftige skodder for vinduerne.

Billeder fra piteraq henover den grønlandske by Ammassalik den 6. februar 1970

Den 6. februar 1970 blæste den østgrønlandske by Ammassalik næsten i havet. Under den voldsomme piteraq skønner man, at vinden, efter vindmålerens forlis, nåede helt op på 90 m/s med temperaturer ned til -20 ºC. Stormskaderne blev så betydelige, at man efterfølgende overvejede at nedlægge byen. Foto: GTO.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 8. januar 2019

Viden om vejr og klima

Se alle