Alle har en mening om vejret og stort set alle har en mening om, hvorvidt man kan stole på en vejrudsigt eller ej. Det er dog et faktum at jo længere frem i tiden vi kigger i krystalkuglen, des større bliver usikkerheden.
Der er altid usikkerheder i forbindelse med kendskabet til atmosfærens tilstand. Dels vil parametre som vind, temperatur, fugtighed etc. aldrig kunne være et fuldstændig nøjagtigt billede af virkeligheden. Det har vi for få observationer til.
Derudover har modellen også nogle begrænsninger, som ofte er relateret til fysiske processer, der finder sted på skalaer, som er mindre end, hvad der kan beskrives i modellen.
Det er dokumenteret i kaosteori, at for et ikke-lineært system som atmosfæren, kan selv den mindste usikkerhed i prognosens begyndelsesbetingelse vokse med tiden til en betragtelig usikkerhed senere i prognosen (også kendt som "sommerfugleeffekten", altså at selv så lille en forstyrrelse som en sommerfugls basken med vingerne er nok til at ændre vejret på et senere tidspunkt). Derfor vil en numerisk prognose altid afvige fra virkeligheden