Ekstrem juli-regn

Mødet mellem sydlandsk sommervarme og den kolde atlanterhavsluft fik prognoserne op i usete mængder nedbør i store dele af landet i starten af ugen. Det fik DMI’s meteorologer til at varsle ”Særdeles kraftig regn”, hvilket hæver varselsniveauet til højeste klinge: kategori 3, der lyder på varsel for ’meget farligt vejr’. Vi har gjort regnskabet op.

23. juli 2025

For første gang siden DMI startede med at varsle i januar 2000, har DMI udsendt et kategori 3 varsel for kraftig regn.  Årsagen skal findes i prognoser, der meldte om over 80 mm regn hen over et døgns tid flere steder centralt i landet. Nogle steder kunne endda forvente mere end 150 mm regn.

I juli måned falder der normalt omkring 65 mm (klimanormal 1991-2020), og over 80 mm i løbet af 24 timer er derfor langt fra hverdagskost. Så meget regn vil kunne give oversvømmede veje og viadukter, forårsage væltede træer samt risiko for akvaplaning, hvis ikke man køre meget forsigtigt, og ud over vand i kældre og lignende kan der ske jordskred, og veje og togbaner kan blive underminerede. Listen er lang.

Over en måneds nedbør
Målingerne taler for sig selv. Der blev målt mere end 100 mm nedbør på i alt 27 stationer fra mandag den 21. juli til onsdag den 23. juli kl. 10. Mest nedbør faldt der i Bjørup ved Nykøbing Falster med 165,6 mm, mens Neble på Møn fik 158,6 mm, og Nørreby på Femø 155,9 mm.
Bornholm slap stort set fri, og ved stationen i Rønne var det i perioden helt tørt.
Ser vi på døgnnedbør kl. 00-00, faldt der den 22. juli 135,0 mm ved Næstved. Det er den 4. højeste døgnnedbør, der nogensinde er målt i en juli her i landet.

Mange skybrud
Der blev registreret 24 skybrud i alt i løbet af den 21. og 22. juli, og der har med sikkerhed været flere skybrud, som bare ikke har ramt DMI’s målernetværk.

Det er lige præcis den vejrtype vi venter mere af
Selvom det ikke kan siges med sikkerhed, om det er klimaforandringer, der medvirkede til de enorme mængder nedbør først på ugen, er det lige præcis denne vejrtype, DMI’s klimaforskere ved Nationalt Center for Klimaforskning, kan se i klimamodellerne, når de kigger ind i et fremtidigt, varmere klima. Et varmere klima med endnu mere vanddamp i atmosfæren, mere intense lavtryk og kraftigere regn, når det regner.

Link til mere information om fremtidens vejr i Danmark Data i Klimaatlas | DMI

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle