12. måned i træk med globale varmerekorder

Siden juni 2023 har hver måned sat ny global varmerekord for den pågældende kalendermåned, og maj har fulgt trop. Maj er dermed den 12. måned i træk med varmerekord. Klimaforandringer og vores udledninger af drivgasser er ikke til at komme uden om, når årsagen skal findes, men det naturlige klimafænomen El Niño spiller også en stor rolle.

Ifølge EU’s klimatjeneste Copernicus har hver måned siden juni 2023 sat ny varmerekord for den pågældende kalendermåned, og nu kan maj 2024 også kåres som den varmeste maj nogensinde målt, når foreløbige data fra satellitmålinger og målestationer verden rundt er analyseret og lagt sammen. Dermed har hver måned i ét år sat global varmerekord.

Det er ikke kun lufttemperaturen, der sætter rekorder.

Målinger af den globale havoverflade fra NOAA, USA’s nationale havtjeneste, viser, at havtemperaturen også har ligget på et rekordhøjt niveau i over et år siden marts 2023. Maj 2024 slår dermed den kun et år gamle maj-rekord for havoverfladetemperaturen fra 2023.

Flere skurke med i plottet
Det er dog ikke kun klimaforandringer og menneskenes udledninger af drivhusgasser, som CO2 og metan, vi kan give skylden. El Niño, et naturligt forekommende ocean- og klimafænomen, har huseret de seneste 12 måneder. El Niño er en tilstand i den tropiske del af Stillehavet, hvor temperaturen i havoverfladen i det østlige Stillehav er højere end normalt – og det har med stor sandsynlighed givet temperaturen et ekstra skub globalt:

– Det hidtil varmeste år nogensinde målt var 2016, og her var El Niño også kraftig, ligesom den har været de seneste 12 måneder, fortæller Martin Olesen, klimaforsker i Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI.

El Niño Southern Oscillation (ENSO) er den videnskabelige betegnelse for en periode, hvor havtemperaturen vest for kysten af Sydamerika er markant varmere end normalt. Havet og atmosfæren hænger uløseligt sammen, og derfor påvirker det varmere hav også temperaturen i atmosfæren. Ændringer der også leder til ændringer i nedbør og stigende temperaturer globalt.

Ud over stigende temperaturer globalt er El Niño også kendt for at øge nedbøren langs kysten i Sydamerika, ofte med store oversvømmelser til følge. Men El Niño kan også påvirke vejret længere væk. Under El Niño ses ofte tørke i Indien og oversvømmelserne som for nyligt sås i Tanzania tilskrives også delvist El Niño.

– El Niño er kendt for at give den globale temperatur et ekstra skub, derfor er det langtfra sikkert, om de seneste måneders temperaturrekorder fortsætter. El Niño forventes at aftage de kommende måneder, og prognoser indikerer, at den modsatte situation – La Niña – formentlig etablerer sig i løbet af sommeren. Det kan bremse strømmen af rekorder – i hvert fald for en stund, uddyber Martin Olesen.

Hvor stor en andel af de højere temperaturer, der kommer fra El Niño, og hvor stor en andel, der kommer fra klimaforandringer er endnu ikke til at sige.

Ifølge WMO (Verdens Meteorologiske Organisation) er der mindst 60 % sandsynlighed for, at tilstanden skifter til La Niña i perioden juli-september.

Det er ikke klart, hvorvidt klimaforandringer kan ændre på, hvor ofte og hvor længe vi oplever El Niño og La Niña. Men fremtidige El Niño’er vil sandsynligvis bringe nye varmerekorder med sig.

Hvad så med 1,5 graders-målet?
Hvis man kigger på de seneste 12 måneder har gennemsnitstemperaturen globalt været godt over 1,5 grader, så det kunne godt se ud som om Parisaftalen og 1,5 graders målet er overskredet. Men netop fordi fænomener som El Niño kan gå ind og påvirke enkelte år, skal man se på globale temperaturer over en længere periode for at kunne konstatere, hvordan klimaet har ændret sig.

– Der er ingen tvivl om at kogepladen er brændende varm lige nu, og vi skal bestemt til at flytte hænderne, hvis det ikke skal fortsætte. Det sidste år har været over 1,5 grader, men der skal en længere periode på det niveau før en 1,5 graders målet fra Paris kan siges at være brudt.  Generelt stiger temperaturen på grund af den menneskeskabte globale opvarmning, og selv hvis vi får nogle naturligt køligere La Niña år, går tendensen fortsat op ad. Det skal vendes, og det er vigtigere end nogensinde før, at verden handler nu, siger Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI.

Fakta | Varmerekorder
 • Maj 2024 ser ud til at blive den varmeste maj nogensinde målt globalt. Ligesom de foregående 12 måneder, også har sat globale varmerekorder for pågældende kalendermåned.
 • Baseret på bekræftede data fra størstedelen af maj og foreløbige data for de sidste dage, slår maj 2024 rekorden over den seneste maj-rekord fra 2020.
 • Juli og august 2023 blev de to varmeste måneder nogensinde målt, og temperaturen i havoverfladen har været rekordvarm siden marts 2023.
 • Målinger af den globale havoverflade fra NOAA, USA’s nationale havtjeneste, viser at temperaturen også her har ligget på et rekordvarmt niveau i over et år - siden marts 2023.
Fakta | El Niño
 • El Niño er det ’varme’ udfald af det såkaldte ENSO fænomen, El Niño Southern Oscillation.
 • La Niña er det ’kolde’ udfald af ENSO.
 • Under El Niño er temperaturen højere end normalt i den østlige del af det tropiske Stillehav.
 • La Niña er derimod når temperaturen er under normalen i den østlige del, og varmen derimod har søgt mod vest.
 • År med El Niño påvirker vejret markant mange steder, og er kendt for at give oversvømmelser i Sydamerika og så langt væk som fx Tanzania
 • Under El Niño ses ofte at temperaturen omkring Middelhavet bliver højere end normalt i sommerperioden.
 • El Niño varer generelt 6-12 måneder og opstår cirka hvert 2.-7. år.
 • Efter en periode med El Niño kommer ofte en periode med normale tilstande, La Niña, hvor overfladetemperaturen mod øst er koldere end normalt - også med store følger i vejret globalt

DMI Kommunikation
4. juni 2024

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle