Søndag stiller vi urene en time tilbage

Dette års sommertid ophører natten mellem lørdag den 28. oktober og søndag den 29. oktober 2023

Søndag 29. oktober skifter Danmark til normaltid, og så skal urene stilles en time tilbage – medmindre de gør det selv automatisk.

Lørdag er nemlig sidste dag på sommertid i Danmark og store dele af Europa, hvorpå vi skifter til normaltid – eller ’vintertid’ som mange kalder det.

Skiftet sker klokken 03.00 søndag nat, hvor tiden hopper en time tilbage til klokken 02.00, så det vil føles som om man nupper en ekstra time i kanen søndag formiddag.

Op til lysere morgener
Skiftet til normaltid medfører – hvis man fastholder sin døgnrytme – at man står op til en lysere morgen. Til gengæld straffes man i den anden ende, for mørket melder sig tidligere fyraften, hvis man følger den mest almindelige danske arbejdstid.

Lørdag står solen op over Helsingør klokken 08:07 og går ned klokken 17:39. Som følge af skiftet til normaltid står solen op samme sted klokken 07:09 og går ned 16:37.

Altså bliver vores morgen en smule lysere, mens det bliver tidligere mørkt under normaltid.

De fleste telefoner får informationer fra satellitter og finder selv ud af at fange normaltid. Men vores mekaniske ure og apparater uden forbindelse til den slags automatik skal have en hånd med for igen at kunne vise tiden korrekt.

Læs mere om hvorfor vi har sommertid her

DMI Kommunikation
28. oktober 2020

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle