Sjaskvåd nedbørrekord

2023 kom usædvanligt vådt fra start, og trods en rekordagtig tørkeperiode i maj og juni har mængden af nedbør de seneste 6 måneder sørget for en ny og ganske sikker rekord for hele året.

I runde tal falder der cirka 760 mm nedbør i Danmark på et år. Den mængde passerede vi allerede i oktober måned, og siden da har DMI’s klimatologer holdt godt øje med, om vi skulle få en ny rekord for nedbør i 2023. Allerede midt i november ændrede spørgsmålet sig dog fra, om vi får ny rekord, til hvornår vi får den.

Rekordernes år
Danmarks seneste nedbørrekord på 905 mm fra 1999 og 2019 må nu se sig slået efter få år på tronen. 2023 har nemlig – over en uge før årets udgang - sat ny nedbørrekord, da der i løbet af formiddagen d. 20. december samlet er målt over 907 mm.

Med 10 dage tilbage af 2023, og en vejrudsigt der lyder på ustadigt, blæsende og vådt vejr, kan den nye rekord blive markant.

Rekorden, det mest nedbørrige år siden målingernes start i 1874, er næsten en lille babusjka-dukke af rekorder og ekstremer. Rekorden gemmer nemlig på flere rekorder måned for måned.

Ifølge klimatolog Mikael Scharling er det især januar og juli, der har gjort udfaldet for den markante rekord:

- Både januar og juli bød på nye månedsrekorder i nedbør, mens marts og oktober røg ind på top ti. Alle fire måneder gav tilsammen 492 mm nedbør-  232 mm mere nedbør end normalt. Det er ganske voldsomt, fortæller klimatologen.

Et andet kuriosum ved 2023 er de ekstremt store udsving, der har været på nedbøren. En tørke, der tog til i løbet af foråret, endte brat, nærmest som skolernes sommerferie begyndte. Det har Mikael Scharling også bidt mærke i.

- Det er bemærkelsesværdigt, at rekorden kommer et år, hvor den tørke, vi oplevede i løbet af maj og juni, havde nået et rekordhøjt niveau. Dermed er vejret gået fra den ene yderlighed til den anden, og 2023 skriver sig derfor også ind i vejrhistorien, som et år hvor nedbøren næsten var som en tændt eller slukket hane.

Klimatologens top 5 over vejrbegivenheder i 2023
  • Stormfloden d. 20. oktober skal nævnes: Det var i flere områder en 100-års hændelse forårsaget af et usædvanligt blæsevejr fra øst (klasse 1 på DMI’s stormliste).
  • Masser af nedbør, og perioder med mangel på samme. 2023 får sit navn på tre nye nedbørrekorder: to månedsrekorder (januar og juli) og årsrekorden. De krydres af flere arealmæssige store skybrud, d. 26. juni, 26. juli, 11. september og d. 3. oktober.
  • Skybruddet d. 3. oktober var helt usædvanligt. Det var ikke blot det arealmæssige største, der er registreret siden 2011, hvor DMI begyndte at overvåge skybrud landsdækkende, det faldt også uden for det, vi kalder skybrudssæsonen fra maj til og med september, hvor langt de fleste skybrud falder.
  • En ny middeltemperaturrekord for september skrev sig ind i annalerne, og måneden var tæt på at blive varmere end de tre foregående sommermåneder.
  • Juni bød på en markant solskinsrekord.

Af Herdis P. Damberg, DMI Kommunikation
20. december 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle