Vejret får stor indflydelse på pengepungen denne vinter. Stigende elpriser betyder nemlig, at koldt eller mildt vintervejr bliver afgørende for, hvor stor en ekstra varmeregning, der venter.
Interessen i vintervejret er til at få øje på - det er dog mere end et kapitel for sig at komme med en prognose, der rækker så langt frem i tiden, og selv det bedste bud bliver med en stor usikkerhedsmargin.
Størst sandsynlighed for ”normal” vinter
Langtidsprognosen giver et "bedste bud" på udviklingen i temperaturer og nedbør baseret på en række parametre så som analyse af en række globale vejrmodeller og sammenligninger med perioder, der har haft tilsvarende forhold i atmosfæren og i oceanerne.
Du kan læse meget mere om, hvilke faktorer, der spiller ind på langtidsprognoser her.
»Mit bedste bud er, at temperaturen denne vinter lander omkring det normale, altså tæt på gennemsnittet af temperaturen over de seneste 30 år. Der er dog også en mindre, men stadig anselig mulighed for at det bliver enten koldere eller varmere end normalt, især når vi kommer ind i januar og februar,« siger Martin Lindberg, der er meteorolog på DMI og uddyber:
»Frem mod slutningen af november og begyndelsen af december er der først tydelige tegn på en periode med vinterligt vejr. I løbet af december ser vi dog ud til at få en vestlig eller nordvestlig strømning af noget mildere luft, men der vil efterhånden også være mulighed for perioder med vinterlig koldluft fra nordlige retninger. De fleste prognoser indikerer, at vi i den anden halvdel af vinteren, især i februar, kan få en overgang til en sydvestlig eller vestlig strømning af mildere luft - med et lille aber dabei som giver mulighed for et markant kuldefrembrud.«
Det er derfor især udviklingen i anden halvdel af vinteren, som ser ud til at kunne rykke balancen mod et enten koldere eller varmere scenarie.
Kuldepol kan vende prognose på hovedet
Her skal vi have fat i den såkaldte kuldepol – også kaldet den polare vortex – der findes højt oppe i atmosfæren over polarområdet og som holder de arktiske luftmasser i skak længst mod nord.
»Der er indikationer på, at den polare kuldepol kan blive ”angrebet” og meget svækket af varmere luft, der trænger mod nord, i løbet af januar og i begyndelsen af februar. Det vil betyde, at vinterkulden kan brede sig til sydligere breddegrader og påvirke ganske store områder, så februar bliver en kold og vinterlig måned,« forklarer Martin Lindberg og afslutter:
»Prognoserne kan dog ikke fange et eventuelt nedbrud af den polare kuldepol flere måneder i forvejen - det kan de typisk først 10-15 dage forinden nedbruddet finder sted, derfor er muligheden for nuværende blot et aber dabei.«
Som helhed anslår Martin Lindberg følgende sandsynligheder for temperaturen denne vinter (december, januar og februar) sammenlignet med den gennemsnitlige vinter i perioden 1991-2020:
- Ca. 60 % for en vinter omkring det normale
- Ca. 20 % for en signifikant koldere vinter
- Ca. 20 % for en signifikant varmere vinter
Læs flere detaljer i den nyeste sæsonprognose her.