Lavtryk i Nordatlanten sætter dagsordenen

Vejret går fra den ene yderlighed til den anden. Gårsdagens skyer, regn og blæst afløses nu af sol og efterårs-lune, men den næste omgang med ustadigt, koldt og blæsende efterårsvejr kan allerede skimtes i prognoserne, der gælder for næste uge. Dukkeføreren for det omskiftelige danske efterårsvejr er højtryk og lavtryk i Nordatlanten, som du kan blive klogere på her.

Vejret i Danmark har de senest dage været en noget blandet fornøjelse, med sol afløst af regn, byger og blæst, det mange nok vil kalde klassisk efterårsvejr.

 

Dukkeføreren for det danske vejr findes i Nordatlanten

For at finde årsagen til dette, for nogle, lidt kedelige vejr, skal vi begive os et godt stykke mod vest, ud i Atlanterhavet sydvest for Island. Her finder vi nemlig ”synderen” i form af et lavtryk, som nu i længere tid har sendt iskold polarluft langt ud over den nordlige del af Atlanterhavet.

Længere mod syd finder vi ”Azorerhøjtrykket”, som er et stationært højtryk, der ofte ligger nær den portugisiske øgruppe Azoerne og deraf navnet. Højtrykket har lagt sig godt til rette og sendt varm tropisk luft mod nord og videre til Syd- og Mellemeuropa.

Hvor den varme tropiske luft grænser op til den kolde polarluft dannes fronter, og ofte omtales de under et som ”polarfronten”.

 

Danmark er gemt godt væk under polarfronten, og det forklarer onsdagens noget grå og lidt triste efterårsvejr. Men lavtrykket sydvest for Island rør på sig, og de næste dage ”skyder polarfronten ryg” nordpå og sender dermed den varme og tørre tropiske luft frem mod Danmark sydfra. Det kan vi så nyde godt af i form af tørt og lunt efterårsvejr med masser af sol.
 

Polarfronten sætter igen kurs mod Danmark

Intet varer som bekendt evigt, ej heller det flotte efterårsvejr, og igen er det lavtrykket sydvest for Island, som spiller os et puds. Som dagene går, bevæger det sig mod Nordvesteuropa og ventes i weekenden at nå frem til De Britiske Øer. Det sætter på ny skub i polarfronten, og nu med kurs lige mod Danmark og den kolde polarluft, ja, den følger trop.

Konsekvensen af dette er ikke til at tage fejl af. I løbet af weekenden og ind i næste uge står den igen på ustadigt og blæsende efterårsvejr, og efterhånden når den kolde polarluft også frem til os. Det sender temperaturen ned omkring 10 grader, i hvert fald på termometeret, men blæsten vil få det til at føles noget køligere, så nu er det for alvor tid til at finde vintertøjet frem, hvis ikke det allerede er gjort.

 

Af Lars Henriksen, meteorolog
DMI Kommunikation
28. oktober 2021

Viden om vejr og klima

Se alle