Fra storm til sne til tø

En snegl på vejen er tegn på regn i Spanien. Denne gang er det dog Grønlands sydvestkyst, der står for skud, og her er regn usædvanligt for årstiden.

 

Der sker ting og sager langs vestkysten af Sydgrønland for tiden. I tirsdags trængte en varmfront sig på, og fik vinden til at stige til storm med vindstød af orkanstyrke.

Det værste blæsevejr gik for sig i nattens mulm og mørke, men værre var følgeskabet af lun luft, som fik temperaturen til at stige til et par graders varme. Varmen fik hurtigt forvandlet gader og stræder til skøjtebaner, og trafikalt blev det ikke bedre af at sne og frost satte ind senere igen onsdag.

Kraftigste vindstød blev målt til 41,6 m/s - hvilket er meget tæt på det kraftigste vindstød målt i Nuuk siden 2014. Kraftigste vindstød målt i perioden 2014-2020 i Nuuk er 44,9 m/s. Orkan starter ved 32,7 m/s.

I takt med at varmfronten trak ind over landet, steg temperaturen også hurtigt til op mod 5°C, hvilket fik nedbøren til at gå over i regn og slud, hvorpå sne og is i landskab og på veje begyndte at smelte.

Tilbage til sneglen og regnen

Ikke nok med at ugen allerede har budt på storm, tø og regn. Der er mere regn på vej, og det er vel og mærke på et tidspunkt af året, hvor Grønland plejer at være mere hvidt end grønt.

Årsagen er et samspil mellem et kraftigt højtryk, som fylder godt ud på Atlanterhavet syd for Grønland, og et stort lavtryk, som ligger over Canada. Mellem de to tryksystemer bliver der trukket en solid omgang lun luft fra syd op over sydvestkysten af Grønland. Det betyder, at den front, som rammer fra vest i løbet af i dag fredag 26. november, ventes at give regn et godt stykke op ad den grønlandske sydvestkyst.

 

Af Herdis P. Damberg, DMI Kommunikation
26. november 2021

Viden om vejr og klima

Se alle