Da et sjældent vejrfænomen ”blæste forbi” Vordingborg

På en meget våd og blæsende dag i efterårsferien, var der et sted på Sydsjælland, som oplevede bemærkelsesværdigt store ødelæggelser. Det lokale omfang og voldsomheden fik DMI’s meteorologer til at undersøge nærmere – kunne det være en tornado, som havde været på spil?

Torsdag morgen den 21. oktober 2021 klokken 08.00 er Kim og Hanne Madsen fra Ornebjerg, lidt uden for Vordingborg, i gang med de sædvanlige morgenrutiner. Kim er ved at tjekke sin telefon og tager et blik ud ad vinduet, da en kraftig regnbyge vækker hans opmærksomhed. Hanne, Kims kone, undrer sig over den brutale og mørke himmel, men da hun rejser sig op for at kigge ud ad vinduet i badeværelset, er det som om det hele igen stilner af udenfor.

Kim tjekker fortsat sin telefon, og da han endnu engang kigger ud ad vinduet, sker der pludselig noget. Blade løfter sig fra jorden og hvirvler rundt i luften, og samtidig kommer der, ifølge Kim, en høj buldrende lyd. Huset nærmest ryster, og man kan ikke længere se ud ad vinduet, for blade og grene der banker mod ruden, som var det sten. Ude fra badeværelset råber Hanne, at det hele flyver rundt i haven, og i samme sekund knækker store grene af deres gamle piletræ, og med et er hele kronen væk.

Kim frygter for, at taget på deres hus kollapser, men heldigvis, ligeså hurtigt ragnarok bryder løs, ligeså hurtigt er det hele overstået igen, og efter ca. 1 minut indfinder stilheden sig atter hos Kim og Hanne. De er begge meget chokerede over, hvad de lige har oplevet, og da Kim kigger over til naboen, er det første han ser, den væltede campingvogn og ved siden af, klyngen af elletræer der alle revet op med rode.

Han får hurtigt sin jakke på og begiver sig over til naboen. Han er ikke hjemme, men her er et kaos af ødelæggelse. Taget på naboens hus har fået store skader, et kæmpe poppeltræ er revet op med rod og har nærmest flyttet sig henover græsplænen, og en stor tung stalddør er revet ud af huset. Overalt ligger stor og små grene spredte, som var de dumpet ned fra himlen.

Hos Kim og Hanne har de været mere heldige. Huset har ikke taget skade, men voldsomt har det været. Foruden skade på deres store piletræ, har Kims gamle og tunge jerntrillebør nu lagt sig til rette oppe i deres hæk, og en række piletræer, tæt på deres hjem, har mistet stort set alle deres grene. Kim bevæger sig lidt ud i området, og her ser han endnu flere skade på det omkringliggende landskab.

Vel hjemme i stuen kontakter Kim en god ven og fotograf for at fortælle ham, hvad de lige har oplevet. Hans ven er hurtigt fremme og kan, ligesom Kim og hans kone, konstatere store skader og, som han fortæller, man kunne nærmest se et spor af ødelæggelse!

Tornadoer, superceller og windshear…

Hvad Kim og hans kone var vidner til den morgen var med al sandsynlighed et af de mest voldsomme og destruktive vejrsystemer der findes: en tornado!

Tornadoer kan opstå i forbindelse med kraftige regn- og tordenbyger, de såkaldte superceller. Der er tale om voldsomt roterende vinde, der med det blotte øje har form som et kræmmerhus, der strækker sig fra skyernes underkant og ned mod jordens overflade.
For at en tornado kan opstå, skal en række forhold i atmosfæren være opfyldt. Et af de vigtigste elementer er dog, at vinden skal ændre både hastighed og retning op gennem atmosfæren, det kaldes også for windshear.

I forbindelse med regn- og tordenbyger bevæger luften sig op og ned gennem atmosfæren. Det er de opadgående luftstrømme i kombination med vindens ændring af hastighed og retning med højden, som får bygeskyen til at rotere, en supercelle dannes og i sjældne tilfælde kan en tornado opstå.

Tilbage i Ornebjerg ved Vordingborg er et større detektivarbejde nu påbegyndt, for var det virkelig et af klodens mest voldsomme vejfænomener, som Kim og Hanne havde oplevet?

DMI's meteorologer måtte i gang med større detektivarbejde for at være sikre i sin sag. Vejrprognoser for den pågældende dag blev grundigt analyseret, ligesom atmosfærens tilstand også blev nøje gransket. Vigtige informationer fra vejrobservationer, satellitbilleder og radarbilleder blev også studeret nøje, og signaler fra såkaldte doppler-radar kom også under luppen. Doppler-radar kan hjælpe med at afgøre om luften roterer i forbindelse med en kraftige byge, og dermed også, om den har udviklet sig til en supercelle.
Analysen viste, at der var tale om en supercelle, og meteorologernes konklusion var entydig. Det var en tornado, som Kim og Hanne oplevede den morgen, torsdag den 21. oktober – dog af mindre skala end de velkendte tornadoer, der ofte raserer i USA.

Fujitas Tornadoskala

Tornadoer inddeles efter den såkaldt Fujitas tornadoskala, opkaldt efter Ted Fujita, som var pioner inden for studiet af tornadoer. Han introducerede skalaen i 1971, og baserede den på baggrund af de ødelæggelser man kunne se efter en tornados hærgen. Skalaen går fra F0 op til F5, hvor F5 er de mest voldsomme og skadelige tornadoer!Intensitet

Vind (m/s)

Længde (km)

Bredde (m)

Skadevirkning

-
   
0-18   
   
<0,5   
   
<5   
   
-   
   
F0   
   
18-32   
   
0,5-1,5   
   
6-16   
   
Let   
   
F1   
   
33-50   
   
1,6-5   
   
17-50   
   
Moderat   
   
F2   
   
51-70   
   
6-16   
   
51-160   
   
Betydelig   
   
F3   
   
71-92   
   
17-50   
   
161-500   
   
Svær   
   
F4   
   
93-116   
   
51-160   
   
501-1500   
   
Voldsom   
   
F5   
   
117-142   
   
161-507   
   
1501-5000   
   
Meget voldsom   


Ud fra de skader som Kim og hans kone kan berette om, og de billeder som er offentliggjort, er der med stor sandsynlighed tale om en F1 eller F2 tornado, og heldigvis for det! Selvom skaderne var ganske omfattende, kunne ødelæggelserne have været langt større, hvis der havde være tale om en tornado længere oppe på skalaen.

En tornado i Danmark er heldigvis et meget sjældent vejrfænomen, og F3 til F5 tornadoer er så vidt vides aldrig blevet observeret.

Den nyeste klimaforskning foreskriver, at klimaet i Danmark bliver varmere og mere fugtigt, og at risikoen for kraftige regn- og tordenbyger øges. Dermed vil sandsynligheden for superceller og tornadoer også øges.

Af meteorolog Lars Henriksen
Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
15. november 2021.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle