DMI er med Forsvaret i Mali

DMI’s kontor i Karup bistår Forsvaret med vejrudsigter, og når de er på mission ude i verden, har de ofte en meteorolog med som hjælp. Netop nu er én af DMI’s meteorologer ved at afslutte sin udstationering, og der tages en masse oplevelser og erfaringer med hjem til Danmark.

Det seneste år har Forsvaret været afsted med to danske Merlin EH101 helikoptere i Gao i Mali i forbindelse med den franske ”Operation Barkhane”, og undervejs har fire DMI meteorologer på skift været udstationeret for at bistå med vejrudsigter.

Vejret i Mali er noget helt andet, end det vi kender fra Danmark. Fra juni til september er det bygesæson, og resten af året indfinder tørkesæsonen sig. I øjeblikket er det tørkesæson, hvor sandstorme og de såkaldte ”dust devils” er særligt farlige for piloterne, når de skal ud at flyve. ’Dust devils’ er små og intense hvirvelvinde, der giver en masse turbulens, hvis man flyver ind i dem.

I forbindelse med bygesæsonen er kraftige tordenbyger farlige for helikopter og mandskab. Ud over lyn og torden kan bygerne også give anledning til et særligt fænomen kaldet en ’Haboob’. En ’Haboob’ er en tæt sky af støvpartikler, som hvirvles op fra den tørre jord, og som kan få sigtbarheden til at falde fra ’god’ til under 10 meter på meget kort tid.

Arbejdet i Mali er langt fra som hjemme i Danmark. Dels er internettet noget langsommere, hvilket gør adgangen til satellitbilleder begrænset. Derudover er der heller ikke nogen radarer til at vise, hvor det regner, og der er langt færre observationer til rådighed.

Ifølge DMI’s meteorolog, Flemming, som snart vender hjem fra sin udstationering i Mali, giver udsendelsen med Forsvaret et spændende indblik i, hvor kompleks en mission i virkeligheden er.

Det er altid interessant at arbejde med vejret i udlandet. Derudover, er det spændende at følge med i resultatet, altså flyvningerne, som er produktet af et velkoordineret stykke arbejde fra mange forskellige faggrupper og fra flere forskellige lande. Menneskeligt giver det også en del at være sammen med en masse nye mennesker 24 timer i døgnet i omkring tre måneder. Der bliver arrangeret en masse aktiviteter, bl.a. foredrag, dart- og bordtennis turneringer, samt et halv-marathon med deltagelse af både danskere, franskmænd og englændere.” afslutter Flemming.

Af Herdis Preil Damberg
December 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle