Danmark ramt af landsdækkende varmebølge

Efter tre varme dage har DMI’s klimatologer fredag formiddag kunne konstatere, at landet er ramt af en landsdækkende varmebølge. Varmebølgen ser ud til at nappe lørdagen med, og derefter daler temperaturen til mere svale temperaturer.

Et højtryk øst for Danmark har de sidste par dage sendt varm luft fra kontinentet op over Danmark, og temperaturen har flere steder allerede om formiddagen passeret 25 grader.

Termometeret nåede op på 29,0 °C torsdag som det højeste, og dermed blev torsdag den 25. juni til årets hidtil varmeste dag. Fredag kan termometeret dog krybe op over de 29,0 °C og dermed indtage pladsen som årets varmeste dag.
Der er med andre ord ikke tvivl om, at varmen har et godt tag i landet i disse dage.

Ifølge DMI’s klimatolog Mikael Scharling kunne vi allerede til formiddag konstatere, at definitionen for varmebølge var opfyldt.

”Allerede klokken 11 kunne viste vores beregninger, at 69 % af landet er ramt af en varmebølge, og det er første gang i år, Danmark rammes af en landsdækkende varmebølge.”

Varmebølger er normal kost for den danske sommer, men ifølge Mikael Scharling er der ingen garanti.

”I perioden 2011 til 2019 havde Danmark i gennemsnit cirka ni dage med landsdækkende varmebølger om året, men der er ganske store forskelle fra år til år. Supersommeren 2018 havde hele 27 landsdækkende varmebølgedøgn, mens 2011 og 2017 ikke havde en eneste landsdækkende varmebølge.”

Varmen trækker sydpå igen

Ifølge vagtchef Jesper Eriksen ser lørdag også ud til at slutte sig til bølgen af varmedage, og derefter er varmen på retur.

”Lørdag befinder en varm og fugtig luftmasse sig over Danmark. Vi forventet temperaturer op mellem 25 og cirka 30 graders varme. I den vestlige del af landet falder temperaturen ud på eftermiddagen dog til mellem 18 og ca. 23 grader, og i denne del af landet forventes der også at dannes en linje med regn- og tordenbyger, måske med lokale skybrud. Fra søndag og frem vil køligere luft efterhånden nå frem til Danmark.”

Af Herdis Preil Damberg
26. juni 2020

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle