Vild og hvid weekend

Der var dømt præmaturt vintervejr, da DMI’s meteorologer varslede snestorm i efterårets næstsidste weekend. Men vintervejret kom med både slud, sne, frost og blæst.

Lørdag eftermiddag og aften og et pænt stykke ind i søndag væltede sneen ned over først det østlige Danmark og siden lidt mere jævnt fordelt.

"Fredag aften og natten til lørdag lå et relativt svagt lavtryk over Østersøen lidt syd for Sjælland. Der var ingen vind i de højere luftlag, der kunne flytte lavtrykket, så det lå i ro og samlede fugt op fra det varme hav. Samtidig sivede koldere luft fra Sverige ind under den fugtige luft over Danmark. Det gav så kraftig nedbør, at temperaturen faldt yderligere, og regnen gik over i sne," fortæller vagtchef Frank Nielsen.

Søndag morgen afslørede snedybdekortet, at Roskilde var hårdest ramt symboliseret ved en måling på 43 centimeter sne ved en manuel DMI-måler.

"Når lavtryk dannes i forbindelse med konvektion bliver der meget store regionale forskelle. Det næsten stilleliggende lavtryk over Sjælland udviklede sig lørdag til en lille men meget effektiv snegenerator," siger Frank Nielsen og fortsætter:

"Næste runde udspiller sig lørdag aften og natten til søndag, hvor der kommer en ny portion kold luft fra Norge ned over Jylland. Den skubber til lavtrykket over Sjælland, der sætter i et nyt gear. Lavtrykket udvikler sig og bliver kraftigere, vinden tiltager, og det hele sætter sig i bevægelse mod vest og senere syd. Det gav så et pusterum til Sjælland og søndagssne til dele af Fyn og Jylland. Og så skal vi ikke glemme at nordvestjyderne fik dannet sine helt egne Skagerrak-snebyger."

Og selvom snevejret fortsatte søndag, så var det ikke lige så massivt, og meget nåede at smelte, inden frosten satte ind sent søndag.

Af Bjarne Siewertsen
23. november 2015

Viden om vejr og klima

Se alle