Tørt år trods våd september

Har du vandet blomsterne på altanen igen og igen, står overfladen i din havedam bekymrende lavt, eller nyder du turene i skoven uden det mindste mudder på skoene, så har du personligt erfaret, hvad DMI's målinger bekræfter: 2013 har været et temmelig nedbørfattigt år.

Både vinter, forår og sommer i 2013 har været mere nedbørfattige end normalt. Dermed står vi nu - ved indgangen til de traditionelt vådeste måneder - med et betragteligt vandunderskud på kontoen.

"Hidtil i år har vi fået 408 millimeter nedbør. Det er langt under klimanormalen fra perioden 1961-90, hvor der faldt 491 millimeter fra januar til september. Og springet op til nedbøren i den såkaldte vejrdekade fra 2001-10 er endnu større. Her fik vi nemlig gennemsnitligt 547 millimeter", siger klimatolog Mikael Scharling til dmi.dk.

Kigger vi tilbage på de seneste tre år, var de også noget vådere end 2013. I 2012 fik vi 581 millimeter, i 2011 fik vi 605 millimeter og i 2010 fik vi 517 millimeter fra årets start til og med september.

Sol og vind lige, men...

De 408 millimeter hidtil i 2013 har imidlertid været meget ujævnt fordelt over landet og ved de ca. 260 stationer, DMI henter nedbørdata fra.

"Ved Gniben på spidsen af Sjællands Odde er der blot faldet 236 millimeter nedbør i år. Til gengæld har St. Jyndevad i det sydlige Sønderjylland modtaget hele 619 millimeter", fortæller klimatologen.

Selv om nedbørunderskuddet ikke er ekstremt, kan det tørre år spores i naturen mange steder. Og det til trods for en temmelig regnfuld september, der ender på næsten 100 millimeter nedbør.

"De steder, hvor nedbøren har været sparsom, står vandstanden i både åer og søer lavt. Traditionelt er oktober og november dog årets vådeste måneder, så der burde være opklaring forude", slutter Mikael Scharling.

30. september 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle