Februar-vejret i hus og have

Vejrmæssige udfordringer og muligheder i februar i hus og have.

Februar kan være mild eller hundekold. Se vejrrekorderne for måneden og læs, hvad du kan gøre, så du undgår skader på huset.

Meget sol og kun lidt sne. Det er nok ikke lige, hvad de fleste forbinder februar med, men februar er faktisk den vintermåned, der har mest sol og mindst nedbør.

Ifølge gældende klimanormaler, der er beregnet på målinger fra 1961-90, består en gennemsnitlig februar af 38 millimeter nedbør, der normalt falder på otte nedbørdage enten som regn, slud, sne eller andre i vinterlige former.

Undgå frosne vandrør og hold på varmen

Februar kan dog stadig være meget kold, som vi oplever det her i første del af 2012. På Bolius' temaside om bolig og vinter, kan du blandt andet læse ni nemme råd til at holde på varmen, hvordan du undgår frosne vandrør, og hvordan du bedst slipper af med sneen i indkørslen og på fortovet.

Få hus og have godt igennem vinteren

Tjek dit loft for fygesne

En af de ting, du skal være meget opmærksom på, er fygesne. Hvis det sner og blæser, kan der trænge sne ind på loftet gennem meget små huller. Derfor skal du jævnligt tjekke, om der ligger sne på dit loft. Sneen kan hurtigt smelte, fordi der er varmt i huset, og det kan give fugt- og rådskader.

Fygesne

Grav rabarber op i februar

Middeltemperaturen i februar ligger på 0,0°C på landsplan, og Solen skinner 69 timer i gennemsnit. Det er 26 timer mere end i januar. I 1932 blev det til hele 140 soltimer i februar, mens Solen blot skinnede 12 timer i den tilsvarende periode 1926.

Der er masser af ting, du kan lave i haven i februar. Du kan for eksempel grave en eller to blokke rabarber op, hvis jorden ikke er dybfrossen. Plant dem i en spand og sæt dem ind i drivhuset. På den måde får du meget tidlige rabarber. Det samme kan du gøre med krydderurter og jordbærplanter. Senere på året kan de plantes ud i haven igen.

Du kan også hjælpe bierne med bestøvning og forebygge mos i græsplænen i februar.

Ti gode råd til haven i februar

Koldest i Nordjylland og varmest på Fyn

Statistikkerne viser, at der normalt er stor forskel på vejret alt efter, hvor du bor i landet. Gennemsnitligt er det:

  • køligst i Nordjylland med en middeltemperatur på -0,4°C.
  • lunest på Fyn med en middeltemperatur på +0,3°C.
  • mest solrigt i Nordjylland med 72 soltimer.
  • mindst solrigt på Bornholm 58 soltimer.
  • mest vådt i Syd- og Sønderjylland med 42 millimeter.
  • mest tørt i København og Nordsjælland med 30 millimeter.

Tjek huset før vinterferien

Hvis du skal af sted på vinterferie, er det en rigtig god idé, at gøre dit hus klar, inden du låser døren. Du kan blandt andet tjekke, om fyret kører, som det skal, og fjerne eventuel fygesne på loftet.

Husk også at skrue ned for varmen, så du kan spare på varmen og undgå frostskader, mens du er væk.

Gør dit hus klar til vinterens ferier

6. februar 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle