Danmark

Månedsprognose

Udsendt 24. juli 2024 (gældende fra 29. juli til og med 1. september)

Det omskiftelige sommervejr forventes at fortsætte, men noget tyder på, at de kommende uger efterlader noget mere plads til sol og varme, end hvad sommeren har budt på indtil nu.

Uge 31 (29/7 – 4/8)
Et højtryk ser ud til at passere Danmark i begyndelsen af ugen, hvilket ventes at give os et par dage med tørt og fint sommervejr med gode solchancer samt stigende temperaturer.
Midt på ugen kan et mindre lavtryk muligvis passere Danmark fra vest, hvilket i så fald vil give os en dag eller to med ustadigt vejr med skyer og en overgang regn og byger. Flere prognoser viser dog tegn på, at en højtryksryg på ny bygger op over Danmark og Skandinavien senere på ugen. Det vil i så fald give os dage med tørt og solrigt vejr samt behagelige sommertemperaturer.
Prognosen er dog noget usikker, der er også en mulighed for, at en ny front med skyer og regn eller byger bevæger sig frem til Danmark vestfra sidst på ugen.
Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 18 og 26 grader, og om natten ned mellem 11 og 18 grader.

Samlet set ventes temperatur lidt over normalen for årstiden.
Nedbørsmængderne ser ud at ende lidt eller noget under det normale for årstiden, svarende til ca. 5-15 mm.

Uge 32 (5/8 – 11/8)
Flere prognoser peger på, at højtryksryggen svækkes en overgang, hvorved lavtryk kan bevæge sig frem til Skandinavien fra vest. Det vil i så fald betyde, at vi igen får dage med ustadigt og mere skyet vejr, opfriskende vind, perioder af regn og byger samt moderate temperaturer.
Enkelte højtryksrygge kan dog i kortere perioder give tørt og mere solrigt vejr, og ind imellem kan varm luft blæse op over landet fra syd eller sydvest.
Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 18 og 23 grader, enkelte dage stedvis lidt varmere. Om natten ventes temperaturer ned mellem 11 og 18 grader.

Samlet set ventes temperatur omkring den normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende omkring det normale for årstiden, svarende til ca. 10-24 mm.

Uge 33 (12/8 – 18/8)
Der er indikationer på, at højtryksrygge igen vil bygge op over Danmark og Skandinavien fra sydvest, hvilket i så fald vil blokere for, at lavtryk kan nå Danmark fra vest. Hvis en højtryksryg bygger op over Skandinavien, som prognoserne indikerer, så vil det betyde flere dage med tørt og solrigt vejr og generelt sommerlige temperaturer.   
Det er dog ret usikkert, hvor højtryksryggen placerer sig. Hvis højtryksryggen bygger op nordvest for Danmark, fra De Britiske Øer til Nordskandinavien, hvilket enkelte prognoser indikerer, så kan et lavtryk dannes over Danmark eller Sydskandinavien, og give os flere dage med skyer og byger samt moderate temperaturer.
Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 17 og 24 grader, enkelte dage noget varmere. Om natten ventes oftest temperaturer ned mellem 11 og 18 grader.

Samlet set ventes temperatur omkring eller lidt over den normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud at ende lidt under det normale for årstiden, svarende til ca. 10-20 mm.

Oversigt for perioden 19/8 til og med 1/9:
Prognosen er som vanligt usikker, når vi kigger så langt frem i tid. Modellerne viser dog ikke tegn på de store forandringer.
Lavtryk og fronter ser ud til at trænge ind over Skandinavien ind imellem - mest fra vestlige retninger, dog afløst af perioder, hvor højtryksrygge kommer på besøg og baner vejen for solen.
Det giver os den gode velkendte blanding af perioder med skyer, regn og byger af og til afløst af lunt, tørt og solrigt vejr.

Temperaturen ser samlet ud til at ende omkring den normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er meget usikre, men der er ikke tegn på, at de vil afvige synderligt fra normalen.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle