Van(d)vittigt mange skybrud over Danmark

En syndflod af vand eller knastørt. Bygerne har stået i kø over landet de sidste par dage, og de har flere steder været mere våde, end hvad normalt sommervejr kan præstere. Det har kastet store mængder nedbør af sig. Mange steder. Andre steder tørster naturen stadig.

Siden søndag har varm og fugtig luft strømmet op over landet fra syd, og det har kastet et væld af byger af sig. Langt flere byger og meget kraftigere byger end set længe.

Antallet af skybrud, og endda dobbeltskybrud, har været ekstremt. På bare 3 døgn er der registreret 35 skybrud, hvoraf 7 af dem er dobbelte skybrud.

Definitionen på skybrud er, at der skal falde mere end 15 mm på 30 min.

Lyn over Skanderborg

Alexander Poulsen var hurtig på aftrækkeren, da det lynede og tordnede over Skanderborg. Foto: @alexandernicolaigregerspoulsen (fra instagram)

 

Mandag og tirsdag gik det for alvor løs
Mandag og tirsdag var der for alvor kog i gryden. Mandag leverede hele 18 skybrud, hvoraf 4 løb ind som dobbeltskybrud. Det kraftigste blev registreret i Kalundborg, hvor måleren ved Centralrenseanlægget målte 42 mm på blot 30 minutter. Det er årets hidtil kraftigste skybrud, og siden 2011 er det det 5. kraftigste målt i Danmark.

 

Nedbørsum 25-28. juli 2021 om formiddagen

Enorme kontraster. Fra søndag til onsdag morgen er der faldet mest nedbør i Nordvestjylland. Her er det blevet til 85,2 mm, mens Bornholm lader til at være gået fri. Kortet er baseret på målinger rundt omkring i landet. Byger kan være meget lokale og derfor kan der meget vel være faldet mere nedbør end angivet.

 

Ifølge DMI’s klimatolog Rasmus Stoltze Hansen er det ud over det sædvanlige:

 

”18 skybrud på én dag er bestemt ikke hverdagskost i Danmark, og det er nok til at stemple ind på en 7. plads på en top ti over flest skybrud på et enkelt døgn siden 2011. Der er dog et stykke op til førstepladsen, som lyder på 33 skybrud. Det skete for et par år siden, også i juli, den 30. juli 2017.”

 

Nedbørsum 27. juli 2021

Ud af de samlede 85,2 mm faldt de 71,3 mm tirsdag den 27. juli.

 

Bygerne fortsætter
Trods lidt lavere temperaturer lyder vejrudsigten stadig på byger, men selvom de kan være kraftige med lyn og torden, forventes de ikke at være helt så leveringsdygtige, som vi har set det mandag og tirsdag.

 

Nedbørintensiteten 26. juli 2021

Ved skybruddet i Kalundborg og omegn faldt der over 10 minutter hele 28,6 mm.

 

Tirsdag blev der registreret 14 skybrud, hvoraf 2 af dem var dobbeltskybrud. Begge i Nordjylland.

 

Fakta om byger og skybrud
Bygerne næres af opvarmning nedefra, derfor ser vi ofte flest byger om eftermiddagen. Men er luften varm nok forneden og kold nok foroven, kan byger dannes på alle tidspunkter af døgnet. Også om vinteren.

Byger er ofte et lokalt fænomen, og det kan øsregne et sted, mens solen kan skinne få kilometer væk.

 

Byger kan forekomme hele året, men idet de næres af varm og fugtig luft fra neden og kold luft foroven, og vi har de største kontraster om sommeren, anses byger og især de kraftige byger, som et sommerfænomen.
Antallet af skybrud, som netop er meget kraftige byger, er siden 2011 kun observeret i sommerhalvåret, og topper med højeste gennemsnit i juli og august måned.

 

Statistik over skybrud

Juli 2021 ligger et godt stykke over normalen hvad angår antallet af skybrud. Opgjort onsdag den 28. juli 2021.

 

Læs mere om hvordan byger dannes

 

Af Herdis Preil Damberg
28. juli 2021.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle