Laura gjorde størst indtryk på Røsnæs og Hammer Odde

I går den 12. marts blev der varslet for storm i Danmark, og når det sker, skal den potentielle storm navngives. Stormen blev derfor døbt Laura, og med vindstød op til orkanstyrke viste ’damen’ tænder i store dele af landet.

Det blev en blæsende onsdag, og middelvinden toppede med stormstyrke ved Røsnæs i Kalundborg kommune og Hammer Odde på Bornholm. På adskillige kyststrækninger nåede vinden op på stormende kuling.

Middelvinden afgør, om det bliver storm eller ej

På trods af de kraftige vindstød mange steder bliver Laura ’kun’ klassificeret som et regionalt klasse 1 blæsevejr på DMI's Stormliste.

For at der kan være tale om en regional storm, skal middelvinden nemlig nå op på over 24,5 m/s i mindst 10% af de kystnære områder i landet. Skal stormen kaldes national, skal over 30% være ramt.

Det var dog kun i Røsnæs og ved Hammer Odde, at middelvinden nåede op på storm, og derfor holder vi os til termen ’blæsevejr’ – om end et kraftigt et af slagsen, der bl.a. fik væltede træer, nedblæste tagplader med mere på samvittigheden.

Vindstødene krøb højt op ad stigen, og på Røsnæs blev man udsat for orkanstyrke på 33,6 m/s.

Beaufort-skalaen kan du få mere viden om, hvor stærk vind, der skal til, før der er tale om storm, orkan, kraftig blæst og så videre.

En sjældenhed i marts

Det er ganske sjældent, at det blæser voldsomt i marts måned. Der er kun målt egentlig storm (klasse 2 og opefter på Stormlisten) tre gange i marts siden 1891 – sidst var for 103 år siden, i 1917.

Hvis statistikkerne holder, var dette dermed højt sandsynligt første halvårs sidste blæsevejr af denne kaliber.

 

Af Lærke Ina Krogaard
13. marts 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle