Indian summer eller sensommer?

Kalenderen siger efterår, og de kommende dage kommer temperaturen op omkring behagelige 20 grader flere steder. Er det sensommervejr eller indian summer? Vi dykker ned i kriterierne for, hvornår det er indian summer.

Indian summer. Begrebet får de fleste til at tænke på smukt, solrigt og lunt efterårsvejr. Der findes ikke nogen nagelfast definition på begrebet, men vi kan nærme os en dækkende beskrivelse.

Naturen skal nemlig være klædt i efterårets gyldne miks af orange, gule og røde farver. Dernæst skal der have været en kold periode forinden med nattefrost. De gyldne farver og  en overgang med udbredt nattefrost gør, at indian summer sjældent kan falde i september og teoretiske har størst chance i oktober og november.

Vejrmæssigt skal temperaturen op omkring 18-20 grader, det skal være relativt vindstille, og det skal være solrigt op ad dagen. Hen på efteråret betyder det ofte en diset morgen, og den lavthængende sol følger også med årstiden med de kortere dage. Vilkår som også ender med blandt de bløde kriterier for indian summer.

De kommende dage bliver af den lune og sommerlige kategori – men eftersom naturen stadig er mere grøn end orange, så holder vi os til at kalde det sensommer.

Du kan læse mere om, hvordan begrebet indian summer er opstået, hvorfor efteråret trækker de gyldne farver frem og andre spændene ting i temaet om indian summer eller i artiklen Indian Summer

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
1. september 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle