Klimaforandringer i Arktis optager i særdeleshed verdens klimaforskere, da ændringerne i det arktiske klima har konsekvenser på langt større skala end for Arktis alene.
For når temperaturen stiger i Arktis, smelter iskapperne på land, og det får verdenshavene til at stige. Derudover påvirker stigende temperaturer mange andre forhold – blandt andet tør permafrost, som frigiver store mængder drivhusgasser, der får den globale temperatur til at stige yderligere.
Nye data fra EU's Copernicus Climate Change Service (C3S) giver nu mulighed for at følge det arktiske klima tæt.
Hidtil uset detaljerigdom og nøjagtighed
Datasættet går under betegnelsen Copernicus Arctic Regional ReAnalysis, i daglig tale CARRA, og er lavet i en større international forskningsgruppe med flere ansatte på DMI.
- Med det nye CARRA-datasæt får vi nu mulighed for at følge vejret med hidtil uset detaljerigdom og nøjagtighed. Det er generelt en udfordring at overvåge klimaet i Arktis, da store dele af området er øde og svært tilgængeligt. Derfor har det indtil nu været sparsomt med målinger fra Arktis – de nye data har altså stor værdi for klimaforskningen, siger Martin Olesen, klimaforsker fra Nationalt Center for Klimaforskning.
CARRA-datasættet opdateres nu månedligt og giver nye data med to til tre måneders forsinkelse. Fra i dag er datasættet komplet fra september 1990 til december 2022.
Derudover er der iværksat et opfølgningsprojekt, der skal udvide den arktiske reanalyse, så den dækker hele Arktis. Opfølgningsprojektet vil i løbet af fire år forbedre datasættet i højopløsning for de arktiske regioner fra slutningen af 1990’erne og frem til i dag.
Datasættet er nyttigt for alle, som er interesserede i arktisk klimaforskning, og kan fungere som fundament for videnskabelige studier og yderligere beregninger. Det kan for eksempel være forskere, der studerer udviklingen af gletsjere i Arktis og har brug for detaljerede oplysninger om vejret for at beregne, hvordan ændringerne har påvirket de enkelte gletsjere over tid.
Data kan downloades i C3S Climate Data Store her.
Læs mere om den arktiske reanalyse her.