Atmosfærisk bombe i Atlanten

Langt ude i Atlanten vil den tropiske storm Martin udvikles til et ekstratropisk lavtryk i de kommende dage, og det antænder en atmosfærisk bombe.

I løbet af de kommende dage vil den tropiske storm Martin udvikle sig til et såkaldt ekstratropisk system. Ekstratropisk betyder, at stormen (lavtrykket) bevæger sig mod nord og kommer op på vores breddegrader. Her vil det ændre karakter, når der ikke længere er varmt havvand på 27 grader til at give lavtrykket energi.

Som bølger på havet
I rejsen mod nord fanges Martin af de kraftige vinde højt oppe i atmosfæren kendt som jetstrømmene. Jetstrømmene bugter sig rundt om jorden som bølger på havet, og samtidig bevæger luften (vinden) sig rundt på bølgerne, som var det biler på en motorvej.

Til sammen danner de dynamiske bevægelser i vores atmosfære, hvor luften visse steder stiger til vejrs, mens den andre steder synker ned mod jorden. De steder, hvor luften stiger op, dannes ofte lavtryk ved jordens overflade, og de steder, hvor luften synker ned, dannes ofte højtryk.

Opstigende luft antænder atmosfærisk bombe
Martin vil i de kommende dage krydse jetstrømmene, og når det sker, bliver luften suget opad i atmosfæren, og dermed falder trykket markant ved overfladen. Vi får det, vi kalder en atmosfærisk bombe ude i Atlanten.

Definitionen på en atmosfærisk bombe er, når trykket falder med 24 millibar inden for 24 timer - i Martins tilfælde forventes et trykfald på hele 33hPa på 24 timer.

Det ekstreme trykfald får vejret til at vise tænder.

Fredag morgen forventes derfor middelvindhastigheder op til stærk storm, 29-32 m/s, hvilket yderligere medfører høj søgang ude i Nordatlanten. Lige nu peger prognosen på en bølgehøjde mellem 10 og 12m.

Ikke hverdagskost
Det er ikke hverdagskost, at en tropisk storm bevæger sig så langt mod nord, mens den intensiveres. Ifølge en undersøgelse baseret på perioden mellem 1991 og 2001, sker det kun for 15 procent af lavtrykkene.

Læs mere her: Eks-supertyfon Nuri eksploderer i atmosfærisk bombe 

Martin giver kun lidt regn i det jyske
I løbet af weekenden vil den på det tidspunkt tidligere tropiske storm, bevæge sig ind i området syd for Island, og den tilhørende front giver lidt regn til det vestjyske. Martin rammer altså Danmark i en noget udvandet udgave.

Af meteorolog Anesten Devasakayam
Anja Fonseca, DMI Kommunikation
2. november 2022

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle