Eks-supertyfon Nuri eksploderer i atmosfærisk bombe

Supertyfonen Nuri i det nordvestlige Stillehav har egentlig ikke været særligt spændende, fordi den trods sit super-præfix har befundet sig langt fra land og derfor kun har kunnet vise sin styrke for Stillehavets bølger. Nu skal Nuri dog ud af sin ubemærkethed; den udvikler sig nemlig sig til en atmosfærisk bombe.

Nuris eksistens begyndte i det vestlige Stillehav for nogle dage siden og den gennemlevede hurtigt stadiet fra tropisk lavtryk over storm til den højeste kategori, Supertyfon. I dag onsdag er Nuri nu nedgraderet til en almindelig tyfon. 

Satellitbillede

Satellitbilledet fra onsdag formiddag er fra den vestlige del af Stillehavet overlagt med de målte lufttemperaturer i to meters højde. Nuris centrum ligger lige vest for temperaturen 27,4°C. Nordøst for Nuri ses en større skyformation. Det er polarfronten - altså skillefladen mellem varm og kold luft, som vi også kender til her i Danmark. Klik for stor version.

Nuri bevæger sig den kommende tid mod nordøst. På den tur smelter Nuri sammen med polarfronten og bliver så til et ekstra-tropisk lavtryk.

Transformationen kommer dog ikke til at gå stille af sig, idet Nuri i weekenden forventes at blive en såkaldt atmosfærisk bombe. En atmosfærisk bombe er et ekstra-tropisk lavtryk, der på et døgn uddybes med minimum 24 hPa.

Klik for stor version.

Oven for ses prognosen fra den fælles europæiske vejrmodel fra ECMWF, der viser et lavtryk med et centertryk på 925 hPa øst for Kamchatka-halvøen natten til lørdag dansk tid. Prognoserne er dog noget uenige om, hvor dybt lavtrykket bliver, og præcis hvor og hvornår det sker. Lavtrykket overvåges nøje i DMI´s afdeling for rutevejledning, da skibene skal guides uden om de meget store bølger.

Eksplosive ekstratropiske lavtryk sjældne

Hvor normalt er det så at et tropisk lavtryk overgår til et ekstratropisk lavtryk og ikke bare dør ud, fordi det rammer land?

Statistikken for Stillehavet er ikke lige præsent for forfatteren, men i Atlanten undersøgte meteorolog Annika Hald Collins sagen i 2010 og kom frem til, at det faktisk er forholdsvis sjældent.

Collins kiggede på perioden 1991-2001, og hun konkluderede i sit speciale fra Københavns Universitet og senere i tidskriftet Vejret, at 37% af tropiske lavtryk kom tilstrækkeligt højt op i breddegraderne til at blive ekstratropiske lavtryk,. Af disse blev kun 15% hurtigt intensiveret på ny af mødet polarfronten.

Dybe lavtryk

Det laveste luftryk registreret i den nordlige del af Stillehavet er for i øvrigt 926 hPa, målt i Dutch Harbour på Aleuterne i Alaska 25-26. oktober 1977.

Rekorden for laveste luftryk er således i fare, men det er vigtigt at vide, at lavtryk tit bliver dybest over de store oceaner, hvor der ikke er traditionelle målinger af lufttryk. I dag hjælper satellitdata til med data, som ikke tidligere var til rådighed.

5. november 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle