Juli var efterårsagtig mod vest, men tør mod øst

Juli 2020 vil for de flestes vedkommende huskes som værende ustadig og kølig, og det faktum understreges af, at vi kun fik to meteorologiske sommerdage, hvor temperaturen oversteg 25 grader. Et nærmere kig på julis tal fra vest mod øst, viser dog, at der har været store kontraster henover landet. Det medvirker til, at tørkeindekset over det østlige Danmark er relativt højt.

Var juli tør eller var juli våd i år? Dit svar afslører, om du bor i øst eller vest.

Alle kan blive enige om, at juli 2020 ikke ligefrem har budt på høj sol og sommervarme. Men at det har været efterårsagtigt; blæsende, køligt og virkelig vådt, kan der derimod godt opstå uenighed om. Årsagen skal findes i de regionale forskelle og lavtrykkenes bane.

Vind og vejr fra vest

I juli kom vind og vejr nemlig primært fra det vest- og nordvestlige verdenshjørne, og det giver som oftest mest regn til Jylland, hvorefter fronter ofte dør ud på vej mod øst og leverer mindre nedbør til de østlige egne.

Ifølge Frans Rubek, klimatolog ved DMI, har nedbør været meget ulige fordelt i juli måned.

”I helhed fik vi 29 % mere nedbør i juli end normalt, men det er gennemsnit og dækker over store ujævnheder. I Jylland har vi fået op mod 150 mm, mens det på Sjælland og Bornholm har været exceptionelt tørt, med ned omkring 50 mm regn nogle steder.”

Den ujævne fordeling af nedbør giver også sit udslag i tørkeindekset, som ligger i den høje ende i store dele af landet øst for den Jyske Højderyg, mens den jyske muld længere mod vest er mere våd.

Ifølge vagtchef Bolette Brødsgaard ser det relativt tørt ud de kommende dage, og derfor skal man være forsigtig med at grille og lave bål i naturen det næste stykke tid.

Læs hvor solen skinnede mest og find flere detaljer i klimatologens sammendrag om en ”Kold, våd og solfattig juli 2020”.

Af Herdis Preil Damberg
3. august 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle