Den arktiske havis vokser sig til en ny bundrekord

Væksten af havis i Arktis foregår meget trægt i år, og lige nu er isudbredelsen rekordlav for årstiden. Der er tale om en ond spiral, da den globale opvarmning forstærkes med en faktor 2 eller mere i Arktis – og derfor rammer området særligt hårdt.

Udviklingen i havisens udbredelse de seneste fem år

Figuren viser isudbredelsen i Arktis. Den sorte og røde kurve viser isudbredelsen i 2020. Den røde del af kurven markeret med 'Operationelt produkt' er en dag til dag beregning af isudbredelsen. Den sorte del af kurven markeret med 'klima-tidsserie' er næsten det samme som 'Operationelt produkt', men bruger data både før og efter den aktuelle dag til at beregne isudbredelsen.

Årsagen til den ringe isudbredelsen er, at vandet stadig er varmt, især i den østlige del af Arktis nord for Sibirien er vandet stadig 2 til 4 grader over normalen. Overfladevandet i Baffinbugten, mellem Grønland og Canada, er 1 til 2 grader varmere end normalt, og det hæmmer isdannelsen.

’Det vi ser lige nu, er et resultat af en selvforstærkende proces i funktion. Det tidlige opbrud, og den lave isudbredelse i løbet af sommeren, har givet solen god tid til at varme vandet op - og nu, hvor lufttemperaturen for længst er krøbet under frysepunktet, tager det derfor lang tid, før vandet igen bliver kølet af og kan fryse,’ forklarer DMI’s isekspert Rasmus Tonboe, og fortsætter:

’Det betyder, at opfrysningen sker senere end normalt, isen får en kortere vækstsæson og vinter til at vokse sig tyk og bryder derfor op tidligere om foråret.’

Den type af selvforstærkende processer i Arktis gør, at globale temperaturstigninger bliver forstærket med en faktor 2 eller mere.

’Det er en ond spiral. Den globale temperaturstigning bliver forstærket i Arktis, derfor rammer klimaforandringer området særlig hårdt,' lyder det afsluttende fra  Rasmus T. Tonboe.

’Det er en ond spiral. Den globale temperaturstigning bliver forstærket i Arktis, derfor rammer klimaforandringer området særlig hårdt.'

- Rasmus T. Tonboe, havisforsker på DMI

Månedlig tidsserie for isudbredelsen i Arktis i oktober

Figuren viser den månedlige arktiske isudbredelse i oktober siden 1979.

Mindre og mindre havis i Arktis

Over de sidste 40 år er der blevet mindre og mindre havis i Arktis, og i nogle af de havområder, der kun er dækket af havis i en del af året, er åbentvandssæsonen blevet tre måneder længere. Det er fx sket i Barentshavet nord for Norge, men det har ramt Arktis generelt.

Oktober 2020 kommer til at sætte bundrekord for de sidste 40 års oktober-isudbredelser i Arktis. Det sker med en bred margin på omkring 625 tusinde kvadratkilometer eller et areal svarende til 15 gange Danmarks landareal. Da måneden endnu ikke er færdig, er tallene kun omtrentlige. Den gamle oktober-bundrekord var i øvrigt fra sidste år, og langt de største ændringer er sket i løbet af de sidste 15 år.

 

 

Månedlig isudbredelse siden 1979

Figuren viser den månedlige isudbredelse siden 1979. Tallet i hver rubrik viser månedens placering fra bunden. Bemærk, at denne oktober endnu er ufuldstændig, men med stor sikkerhed slutter med den laveste isudbredelse siden 1979.

havoverflade-temperatur sammenlignet med et gennemsnit af målte overfladetemperaturer fra 1982-2010

Figuren viser den aktuelle havoverflade-temperatur målt med satellit sammenlignet med et gennemsnit af målte overfladetemperaturer fra 1982-2010.

Af Rasmus T. Tonboe og Anja Fonseca
28. oktober 2020.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle