1. maj: Himlen går fra grå til blå

Den 1. maj byder på tørvejr, men dagen begynder med mange skyer – senere klarer det op med sol til de fleste. Vinden frisker desuden op, hvilket nok skal sætte sving i de røde faner under 1. maj-talerne.

Røde tulipaner med blå himmel

Røde tulipaner og faner kommer til at svaje på en grå og blå himmelbaggrund. Foto: Stefan Schweihofer

I morgen er det er arbejdernes internationale kampdag og traditionen tro er der mange, som tilbringer dagen udendørs i selskab med de røde faner og 1. maj-taler.

"Dagen starter lidt kedeligt med gråvejr og dis, og på Bornholm kan der måske falde byger. Som timerne går, bryder skydækket dog op, og solen vil efterhånden skinne på de fleste - men på Bornholm og i den sydvestlige del af landet skal man kigge langt efter solen, og her bliver det nok skyet det meste af dagen,” forklarer vagtchef Lars Henriksen og fortsætter:

”Selvom vinden frisker noget op fra vest, vil temperaturen lande et sted mellem 12 og 17 grader, så det bliver relativ lunt – og når dagen er omme, vil de fleste kunne se tilbage på en vejrmæssigt pæn 1. maj.”

Godt vejr til de fleste af talerne siden 1990

Umiddelbart er vejrstatistikken med os, når vi går 1. maj efter i sømmene, og kigger på målinger af maksimumtemperatur, nedbør og sol.

"Vejret den 1. maj kan falde ud på mange forskellige måder, da vi kun lige har sluppet den lunefulde april. Vejrstatistikken fra 1990 til 2018 afslører dog, at der er langt mellem 1. maj'er med overskyet vejr og silende regn - vejret svigter altså sjældent på dagen,” fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI, og afslutter:

”Til gengæld står det også klart, at temperaturen kan svinge en del. Den højeste temperatur nåede kun 7,3°C i Odense i 1991, mens der samme sted blev målt hele 22,3°C to år senere.”

 

Vejrstatistik for København, Odense og Aalborg fra 1990 til 2018

Her ses vejrstatistik for København, Odense og Aalborg fra 1990 til 2018.

Af Anja Fonseca
30. april 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle