Status: Hvilken temperatur har dit badevand

Det er ikke luften men Solen, der varmer sommerens badevand op. Den seneste tids jævn sommervejr har påvirket badevandstemperaturen, så den mange steder lidt koldere end normalt for årstiden. 

Se den aktuelle havtemperatur på Vejrkortet ved øverst i højre hjørne at vælge laget 'Havtemperatur'.

Med udsigt til juli’s første sommerdag på onsdag den 19. juli 2017, er der sikker nogle, der vil tage en badedag ved stranden. Men er vandet varmt nok til dig? 

Vandtemperaturerne i vores farvande ligger i øjeblikket omkring 16-18 grader med forskellige lokale variationer. Nogle vil nok foretrække, at vandet bliver nogle grader varmere, før de kaster sig ud i bølgen blå. 

”Der er desværre ikke udsigt til, at badevandet kommer over 20 grader i de nærmeste dage. I forhold til årstiden er badevandet mange steder 1-2 grader koldere, end hvad der er sædvanligt her midt i juli,” siger oceanograf ved DMI Jacob Woge Nielsen og fortsætter: 

”Badevandet er varmest i den sydlige del af Kattegat, Storebælt, farvandet syd for Fyn, ved Lolland og i nogle fjorde, hvor vandet er omkring 19 grader. Mens det er koldest ved kysterne ved Skagerrak og Bornholm, hvor det kun er 16 grader varmt.” 

En halv grad om dagen

Men hvad skal der til for, at vores farvande bliver lune nok for de fleste badegæster? Jacob Woge Nielsen forklarer:

”På denne årstid, hvor solen står højt på himlen, kan dens stråler varme vandet ca. 0,5 grader op pr. dag. Det er af mindre betydning, hvor varm luften er, bare solen skinner fra morgen til aften. Det er desuden vigtigt, at det ikke blæser for meget. Det er overfladevandet, som solen varmer op”

Vinden kan nogle steder hurtigt ændre vandtemperaturen. Da blæsten kan flytte det varme overfladevand, og derved trække i det koldere bundvand. Det kan hurtigt ændre badevandstemperaturen op eller ned.

”Dette kunne ses i Frederikshavn i juni 2016 hvor vandtemperaturen var 19 grader, men natten til den 7. juni faldt temperaturen pludselige til 9 grader. Det var vind, der var skurken. I nogle dage blæste det fra øst, men da vinden drejede mod syd, blev overfladevandet udskiftet med det koldere bundvand. Senere gik vinden over i vest og nordvest, hvilke igen sendte varmere overfladevand til Frederikshavn. I løbet af kort tid steg vandtemperaturen igen.”

Så langt, så godt

Med udsigt til mere blandet vejr efter onsdag med kun lidt eller nogen sol kommer badevandstemperaturen ikke til at stige. Der skal nemlig mere sol på banen, før vandtemperaturen atter stiger hele den halve grad om dagen. Men så langt, så godt.

Tager du flotte billeder af badevejret ved de danske strande i løbet af sommeren, modtager vi dem gerne på presse@dmi.dk.

Af Klaus Larsen

© DMI, 18. juli 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle