Solen er så rød... Fordi...

Tirsdagens særlige sol skyldes små partikler i atmosfæren, der kommer fra Nordafrika og Sydeuropa. Årsagen er ganske usædvanlig.

Har du bemærket den rødlige sol over Danmark tirsdag og måske endda en rødlig himmel? Fænomenet er synligt fra De Britiske Øer over Danmark til Sverige og Finland.

De rødlige toner skyldes en masse små partikler højt oppe i atmosfæren. Partiklerne påvirker sollyset på en måde, der fremhæver de rødlige toner i det ellers hvide lys.

Når sollyset passerer mange små partikler på sin vej, bliver lyset spredt og absorberet. Partiklerne, der især kommer fra skovbrande på den Iberiske Halvø, absorberer lyset med de korteste bølgelængder, som er sollysets blålige toner, mere, end lyset med de længere bølgelængder, der udgør sollysets gullige og rødlige toner.

De rødlige toner overlever altså så at sige turen fra Solen til dit øje, mens de gullige bliver spredt og gør himlen gullig. De blå toner bliver absorberet i partikel-laget. Alle farverne bliver svækket, så vi generelt set har fået mindre sollys og solvarme ned til overfladen tirsdag.

Vi kender fænomenet af, at Solen bliver rødfarvet, bedst fra solnedgangen, hvor lyset på grund af sin meget lange vej gennem atmosfæren bliver spredt af luft-molekylerne i atmosfæren; men tirsdag kommer effekten af absorption og er altså på spil selv midt på dagen og med Solen højt på himlen..

Usædvanlig orkan farver Solen

Årsagen er, at atmosfæren over Danmark lige nu er fyldt med ekstra mange partikler. Partiklerne kommer dels i form af støv fra ørkenområderne i Nordafrika, dels i form af røgpartikler fra de store naturbrande på Den Iberiske Halvø. Da partiklerne er blevet transporteret op til os i betydelige mængder, ser vi deres effekt, selv når Solen står højt på himlen, og sollysets vej gennem atmosfæren derfor er kort.

Når så mange nordafrikanske og sydeuropæiske partikler pludselig har fundet vej til vores nordlige himmelstrøg, skyldes det et andet og usædvanligt vejrfænomen: Hurricane Ophelia.

Ophelia blev dannet som en tropisk orkan i Atlanten, præcis som berygtede Hurricane Harvey og Hurricane Irma gjorde det tidligere på året. Men i modsætning til 99% af alle atlantiske tropiske orkaner, bevægende Ophelia sig ikke mod vest over oceanet. I stedet tog systemet turen nordpå, hvor det mandag ramte Irland i form af en kraftig extratropisk orkan dannet på basis af energien og fugtigheden i den tropiske forløber Hurricane Ophelia.

På østsiden af orkanens dybe lavtryk blev luft trukket op over Nordeuropa fra syd - og det er den luft, der både har givet os en usædvanlig oktober-varme med op mod 20 grader og altså nu også en midt-på-dagen henvisning til Harald Bergstedts ’Solen er så rød, mor’.

Af Niels Hansen og Kristian Pagh Nielsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 17. oktober 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle