Højloftet himmelfart tyvstarter sommeren

Der er fine udsigter for Kristi himmelfart og dagene, der følger efter. I weekenden kan vi endda igen nå de 25°C, som definerer en sommerdag.

Den 25. maj er det Kristi himmelfart. Helligdagen falder på den 40. dag talt fra påskedag og dermed altid på en torsdag.

Rigtig mange benytter derfor lejligheden til at tage fredagen fri, og det åbner op for en lille miniferie, som selvfølgelig dermed bliver vejrmæssigt ekstra interessant.

Vagtchef Mette Wagners umiddelbare bud lyder på en Kristi himmelfart med højt til loftet i år. Vi får en hel del sol, der er lav risiko for skyer og regn, og særligt weekenden byder på ganske pæne temperaturer med mulighed for officielle sommerdage med lokalt over 25°C.

Weekenden minder om sommer

"Temperaturen stiger igennem perioden med op til 20°C torsdag, pænt over de 20°C fredag og op omkring de 25°C både lørdag og søndag", siger vagtchefen.

"Det hele starter relativt blæsende torsdag morgen og formiddag, men vinden løjer efterhånden af, og så er der faktisk ikke meget dragevejr den resterende del af miniferien", fortæller hun.

Morgentimerne er som altid en joker på denne tid af året på grund af nattetimernes tåge og havgus, som kan blive hængende op af formiddagen. Dog brænder det typisk væk, inden vi for alvor bevæger os udendørs, nu hvor Solen allerede står op før kl. 5.

Der er dog lidt usikkerheden i udsigten, og den gør sig særligt gældende søndag, forklarer vagtchefen.

"Vi ved, at der kommer en front med skyer ind fra nordvest i slutningen af perioden. Lige nu er timingen fortsat så usikker, at den risikerer at ødelægge noget af søndagen i Jylland, men det mest sandsynlige er, at den først driver ind over landet søndag aften og natten til mandag", siger Mette Wagner.

2017 jager 2011

Der er med andre ord lagt op til en Kristi himmelfart af de finere, men konkurrencen er hård.

Den vejrmæssigt bedste Kristi himmelfart de senere år finder vi i 2011. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling, der har kigget data igennem.

"De fire dage omkring Kristi Himmelfart i 2011, som lå i starten af juni, springer i øjnene", siger han.
"Der faldt ikke så meget som en dråbe regn, døgnmiddeltemperaturen lå på hele 16°C - noget vi typisk ser i juli eller starten af august, og så fik vi i gennemsnit imponerende 14,5 times solskin hver dag. Det er meget tæt på det maksimale, fire dage i starten af juni kan byde på, så der har ikke været mange skyer på himlen".

Også i 2016 var Kristi himmelfart og dens weekend usædvanlig fin, til trods for at den lå allerede tidligt i maj. 

Data Mikael Scharling

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 22. maj 2017.

Solnedgangen på Kristi himmelfart i 2016, som lå allerede den 5. maj. Foto Thomas Weisz. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle