Trykket stiger - 139 år gammel vejrrekord punkteret

Efter succesen med Danmarks varmeste og solrigeste september er vejret tilsyneladende kommet i rekordhumør. Ny rekord for oktoberhøjtryk.

Et kraftigt højtryk har lagt sig godt til rette over Skandinavien. Her har det tænkt sig at blive de næste mange dage. I Danmark mærker vi det primært i form af en kølig og ret så vedholdende nordøstlig vind.

Højtrykket markerede sig dog også på anden vis. Det punkterede nemlig natten til onsdag en 139 år gammel vejrrekord for det højeste lufttryk i oktober. Det skete, da højtrykket kortvarig tog en lille tur sydover.

Skagen får rekorden

"I forbindelse med højtrykkets kortvarige tur sydpå oversteg lufttryksmålingerne i Skagen kortvarigt den nu tidligere oktober-rekord på 1044,7 hPa og en ny rekord blev sat," forklarer meteorolog Lars Henriksen.

hPa eller hektopascal er den meteorologiske enhed for lufttryk.

"Fra klokken 01:30 til klokken 02:00 natten til onsdag målte vi på Skagen Fyr et lufttryk på 1045,5 hPa," siger seniorklimatolog John Cappelen. "Det har vi ikke set før i oktober."

John Cappelen har kigget på lufttrykket tre steder i landet, Vestervig (Nordjylland), Nordby(Fanø) og Hammer Odde Fyr (Bornholm). Undersøgelsen viser, at den hidtidige oktober-rekord disse tre steder er fra 6. oktober 1877 kl. 7 morgen, hvor lufttrykket som det højeste kom op på 1044,7 hPa på Hammer Odde Fyr. 

Det hidtil højeste lufttryk målt i Danmark var i Skagen, da barometeret den 23. januar 1907 nåede op på 1062,5 hPa.

Verdensrekorden i lufttryk lyder på 1083,8 hPa og blev målt over Agata i Rusland den 31. december 1968.

Mere om lufttryk

Lufttrykket skyldes vægten af luften fra Jordens overflade og hele vejen op gennem atmosfæren. Jo mere luft, der ligger oven over dig, jo større lufttryk. Det forklarer også, hvorfor lufttrykket falder med højden. Jo højere du kommer op, jo mindre luft ligger der naturligt nok oven over dig, og jo mindre vægt er der til at skabe lufttrykket.

SI-enheden for tryk og dermed også lufftryk er pascal eller Pa. For at tallene ikke skal blive for store, arbejder meteorologerne med hundrede pascal ad gangen i enheden hektopascal eller hPa. Luftens normaltryk ved jordoverfladen er 1013,25 hPa.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 4. oktober 2016, opdateret med rekorden 5. oktober

Vi mærker primært højtrykket gennem den vedholdende nordøstlige vind, som præger udsigten en del dage fremov

Højtrykkets kerne ligger nordpå i Skandinavien, men bevæger sig i nat lidt ned mod Danmark. Det er i den forbindelse, vi kan få rekorden. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle