To rekord-lyn registreret af WMO

En komite i World Meteorological Organization (WMO) har optaget to nye rekorder i kategorien lyn for hhv. længste lyn i afstand og længste lyn i tid. Det er første gang komiteen optager lyn i det officielle WMO-arkiv over ekstreme vejr- og klimahændelser.

Under et tordenvejr i Oklahoma den 20. juni 2007 dækkede et vandret lyn en afstand på hele 321 km. Lynet blev målt med remote sensing teknik, som spås en stor fremtid inden for registrering af lyn.

Godt fem år senere skete den anden lyn-hændelse, som komiteen finder så spektakulær, at den nu også er kommet med i arkivet over ekstreme vejr- og klimahændelser. Den 30. august 2012 resulterede et tordenvejr over Côte d'Azur i Frankrig i, at især et af lynene var særdeles langvarigt. Med en udstrækning i tid på hele 7,74 sekunder er dette enkelte lyn det længestvarende, man har kendskab til.

Nu er begge lyn optaget som rekorder i WMO arkiv for ekstreme vejr- og klimahændelser. I den forbindelse har WMO’s generalsekretær Petteri Taalas udtalt, at lyn er en type farligt vejr, som hvert år koster mange menneskeliv, og at alle metoder og teknologier, der kan måle disse ekstreme hændelser er særdeles vigtige, fordi de er med til at give bedre sikkerhed.

Læs pressemeddelelsen fra WMO (Word).

Lyn over Næstved

Lyn over Næstved fotograferet af Ole Grønlund. Klik for stort foto.

16. september 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle