Kølig oktober kan ende på plads syv

Efterårets anden måned havde noget at leve op til på varmefronten. Med en kølig start og et snit under 10°C ser det ud til, at oktober kan ende som den koldeste oktober i syv år.

”Efter en yderst sommerlig september med en rekordhøj gennemsnitstemperatur på hele 16,2°C, kunne man godt havde troet, at varmen ville fortsætte ind i oktober. Men sådan gik det ikke. Slet ikke,” lyder meldingen fra klimatolog Mikael Scharling, der har kigget oktober måneds kølige tal igennem. 

Danmarkskort over middeltemperatur

Med et formodet snit på 8,6°C kan oktober ende som den koldeste oktober i syv år. Grafik Mikael Scharling.

”Allerede den 4. oktober dykkede døgnmiddel-temperaturen for landet som helhed ned under 10°C, og det har den holdt sig under lige siden. Middeltemperaturen for 1.-17. oktober ligger nemlig på 9,2°C, ” siger Mikael Scharling.

Med små to uger tilbage af oktober er det selvfølgelig forbundet med en vis usikkerhed at gætte på, hvad månedens middeltemperatur ender på, men han giver gerne et bud:

”Prognoserne tyder på, at vi kan ende med et endnu køligere snit nemlig på 8,6°C, som vil kunne gøre oktober 2016 til den koldeste oktober i syv år.”

1961-90 normalen for oktober er 9,1°C og for 10-året 2006-2015 9,8°C.

Se nyeste tal og grafikker i Vejrarkivet fra link under ’Værd at Vide’ øverst til højre. 

Redaktion Marianne Brandt
19. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle