Drivhusgasserne sætter endnu en kedelig rekord

36%. Så stor er stigningen i opvarmningseffekten på vores klima som følge af koncentrationerne af vores langlivede drivhusgasser i atmosfæren. Det er en af konklusionerne i den årlige Greenhouse Gas Bulletin fra FN-organet for vejr og klima, WMO, der offentliggøres ved et pressemøde mandag.

"Når WMO kigger på strålingseffekten fra drivhusgasser som CO2, metan og lattergas i perioden fra 1990 og frem til 2014, så er effekten tiltaget med 36%. Det er vel at mærke en effekt, som stammer fra vores aktiviteter i industrien, i landbruget og i hjemmet," siger DMI’s Tina Christensen, som er det danske kontaktpunkt for FN's klimapanel, IPCC.

Kuldioxid eller CO2 står for 83% af den samlede stigning i strålingseffekten af de langlivede drivhusgasser. Andre vigtige langlivede drivhusgas er metan og lattergas.

Koncentrationen af CO2 i atmosfæren nåede i 2014 globalt 397,7 ppm, og på den nordlige halvkugle krydsede koncentrationen symbolske 400 ppm i foråret 2014. Globalt blev de 400 ppm nået i foråret 2015, hedder det i pressemeddelelsen fra WMO forud for offentliggørelsen af Greenhouse Gas Bulletin mandag.

"Realiteten er jo nok, at vi skal forholde os til, at vi lever i en verden, hvor koncentrationen af CO2 i atmosfæren globalt holder sig over de 400 ppm. CO2 forbliver i atmosfæren i hundreder af år og endnu længere i verdenshavene. Skal stigningen i den globale temperatur holde sig under de 2 grader, så er det helt essentielt, at klimaforhandlerne i Paris bliver enige om at handle omgående, når COP21 løber af stablen i december," siger Tina Christensen.

"Hvert år offentliggør disse nye tal om drivhusgaskoncentrationer, og hvert år siger vi, at tiden er ved at løbe ud," siger WMO generalsekretær Michel Jarraud i pressemeddelelsen. "Vi skal begrænse udledningerne af drivhusgasser NU, hvis vi skal have en chance for at holde temperaturstigningerne inden for et niveau, vi kan håndtere."

Af Bjarne Siewertsen
9. november, 2015

Viden om vejr og klima

Se alle