Udgangspunkt i 1800-tallet
"Når vi taler om at begrænse opvarmningen til under 2°C, så er det til under 2°C i forhold til den globale temperatur, der herskede i slutningen af 1800-tallet, før udledningerne af drivhusgasser fra menneskelig aktivitet tog fart".
Når udgangspunktet er verden før udledningerne af gasser som CO2 og metan accelererede, så betyder det også, at den opvarmning, kloden allerede har oplevet siden da, er en del af de 2°C. Hvor meget er der egentlig tilbage?
"2015 bliver et exceptionelt varmt år, som for første gang passerer 1°C opvarmning. 2015 er dog næppe et rimeligt udgangspunkt for beregningen på grund af den ekstra varme, som det naturlige klimafænomen El Niño tilfører atmosfæren oven i den menneskeskabte, globale opvarmning. Men hvis vi i stedet tager gennemsnittet for de seneste 5 år som udgangspunkt, så har vi allerede brugt ca. 0,85°C af de 2°C", siger Peter Langen.
Opvarmning til gode
Vi har altså allerede udledt så mange drivhusgasser, at vi er tæt på at nå halvvejs i den acceptable temperaturstigning. Før udledningerne tog fart, var koncentrationen af CO2 i atmosfæren ca. 280 ppm (milliontedele). Nu er den ca. 400 ppm. Temperaturen er dog ikke i ligevægt med de 400 ppm CO2 samt de mindre koncentrationer af andre drivhusgasser. Vi har med andre ord 'opvarmning til gode' i de 400 ppm. Peter Langen forklarer: