Potent atmosfære sender uvejr mod Danmark

Der er potentiale for helt op til mellem 30 og 40 millimeter regn, torden, lyn og hagl i den varme luft, som lige nu ligger over Danmark, når en koldfront natten til onsdag trækker ind over landet.

"Men så begynder det også at blive svært at være mere konkret," siger vagtchef Frank Nielsen. "De multicelle-systemer, som de seneste dage har kastet voldsomme uvejr af sig syd for Danmark, gør det svært at forudsige vejrsituationen præcist."

Sikkert er det imidlertid, at en koldfront passerer landet i løbet af onsdagsdøgnet.

"Og øst for denne koldfront får vi løftet den varme luft til vejrs, og det vil kunne give anledning til endog meget kraftige regn- og tordenbyger," siger vagtchefen. "Problemet er, at vejrmodellerne er meget uenige om koldfrontens præcise hastighed, og derfor er det svært at vide, om det bliver det østlige eller det vestlige Danmark, og om det bliver en forholdsvis kort affære, eller om det bliver mere langvarigt over onsdagen."

Frontsystem

Det er i varmsektoren øst for koldfronten problemerne opstår. Grafik Carsten Kersø.

En af de muligt scenarier set på DMI's vejrkort.

En af de muligt scenarier set på DMI's vejrkort.

Det hele afhænger af, hvor hurtigt fronten passerer.

"Nogle modeller kører koldfronten hurtigt over landet, og så får regnbygerne ikke så megen tid til at bygge op. Andre lader den passere i et mere adstadigt tempo, og så kan vi altså få meget regn, hvor vi få udviklet regn- og tordenbyger. Vi følger naturligvis sagen meget tæt," slutter vagtchefen.

HUSK: 

Et varsel er ikke en vejrudsigt

  • Et varsel er et bud på den potentielt værste udvikling af vejret under de givne meteorologiske forhold.
  • Hvis man betragter et varsel som en vejrudsigt, så er det en dårlig vejrudsigt, fordi varslet ikke er det bedste bud på, hvordan vejret udvikler sig.
  • Vi varsler først og fremmest til de sårbare. Har du et loftvindue åbent eller ved du, at du får vand i kælderen, når det regner voldsomt - skal du altid reagere på risikoen for skybrud.

Skybrud rammer lokalt

  • Selv under et perfekt varslet skybrud, oplever kun en lille del af varslingsområdet reelt skybruds-regn.
  • Skybrud kommer fra enkelte, ekstra kraftige tordenbyger eller tordenceller, som der kun udvikles få af under hvert uvejr.
  • Problemet med at forudsige små, intense vejrfænomener som f.eks. skybrud i Danmark og tornadoer i USA plager meteorologer over hele verden.

Borgerne skal følge med på dmi.dk

  • I situationer, hvor DMI varsler skybrud, bør borgerne følge med i vejrudsigter, varslerne og ikke mindst nedbørradaren på dmi.dk.
  • På nedbørradaren kan man også se lynene fra tordenbygerne, som er farligere selve regnen.

Europæiske uvejr

Uvejr af den type, som onsdag kan ramme Danmark, ramte i pinseweekenden flere steder syd for os. Den europæiske meteorologiske satellitorganisation, EUMETSAT, har produceret en film, der viser opbygningen af multicellerne.

10. juni 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle