Gonzalo blander sig i det danske vejr - opd.

Opdateret tirsdag morgen med seneste prognoser: Resterne af den tidligere tropiske Hurricane Gonzalo lægger tirsdag vejen ind i de danske vejrbaner, og den har primært regn med sig.

Gonzalo begyndte sine dage som en tropisk storm sydøst for Puerto Rico søndag den 12. oktober. Herfra slog den en bue omkring Bermuda og bevægede sig nordøst parallelt med den nordamerikanske kyst. I løbet af de næste dage krydser den Atlanten, passerer nord om England og kommer derfra i berøring med vores vejr i området mellem Skotland og den sydlige del af Norge.

"En tilhørende front vil i løbet af tirsdag trænge ind over Danmark vestfra. I den forbindelse er der mulighed for, at der stedvis kan forekomme kraftig regn," siger vagtchef Lars Henriksen.
"Mange steder ventes op mellem 10 og 20 mm regn, men der er mulighed for, men i Vestjylland kan der stedvis falde mellem 25 og 35 mm i løbet over frontpassagen. Kriteriet for kraftig regn - og dermed et varsel - forventes dog ikke opfyldt, da vi ikke forventer op til 25 mm eller mere på seks timer. Regnen ventes at nå frem til Jylland tirsdag eftermiddag og vil så brede sig østpå i løbet af aftenen og natten."

Gonzalo ramte Bermuda som en tropisk orkan og væltede både træer og elledninger. Når Gonzalo rammer breddegrader så højt mod nord, som dem vi befinder os på, så har den både tabt sit tropiske præg og de orkanvinde, der giver hurricanenavnet. Den er nemlig ikke længere i kontakt med det varme, tropiske havvand, der giver systemet energi.

Selve lavtrykket kan dog leve videre på vores breddegrader som et extratropisk system. Extratropisk betyder egentlig blot 'uden for troperne'.

Kolde og varme luftmasser på vores breddegrader bliver blandet ind i rotationen, og energien til videreudviklingen kommer nu hovedsageligt fra temperaturforskellen mellem luftmasserne, mens systemet bevæger sig østover.

Som det sker, når luftmasser med forskellige karakteristika bliver indblandet, så dannes der fronter, og det sker også i dette tilfælde.

"Selvom der er tale om en gammel tropisk storm, så vil der her i landet ikke blive tale om storm. Det ventes at blive mest blæsende på Vestkysten med op til kuling eller nogle steder hård kuling, og her vil der også kunne forekomme vindstød af stormstyrke," slutter vagtchefen.

20. oktober 2014, opdateret 21. oktober med seneste prognoser

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle