Se DMI-forsker fortælle om oversvømmelser i 'Jersild & historien'

Torsdag gæstede DMI-forsker Peter Lang Langen DR2 for sammen med Jens Olaf Jersild og Jesper Theilgaard, at sætte de europæiske oversvømmelser ind i en større sammenhæng. 

Torsdag havde DR2-programmet Jersild & historien to gæster: DR's egen meteorolog Jesper Theilgaard og klimaforsker Peter Lang Langen fra DMI.

Samme med Jens Olaf Jersild endevendte de oversvømmelserne i Centraleuropa for at finde ud af, hvad der er vejr, hvad der er klima, og hvor stort et ansvar vi selv bærer, når vi ændrer den naturlige afstrømning i Europas floder.

"Vi kom blandt andet ind på, om nedbøren bare skyldes vejr, eller om den kan tilskrives klimaændringer", fortæller Peter Lang Langen.

Men nedbøren er langt fra den eneste ansvarlige for de omfattende oversvømmelser.

"Det er uhyre komplekst, hvad der foregår i Tjekkiet og Tyskland. Man bliver nødt til at inddrage den regionale geografi, hvordan vi har ændret Europas floder, hvordan vi bruger dem og hvordan befolkningen er bosat i forhold til dem", siger klimaforskeren.

For at sætte oversvømmelserne i et større perspektiv fortalte Peter Lang Langen blandt andet, hvor hyppige den type vejrhændelser vil være i fremtiden og hvor kraftige, vi skal forvente, de bliver. En kritisk parameter i den diskussion er den såkaldte klimafølsomhed, der kort fortalt er et mål for, hvor mange grader global opvarmning en given koncentration af drivhusgasser i atmosfæren ventes at forårsage.

Jersild og Historien

Ifølge dr.dk analyserer og perspektiverer Jersild & historien på DR2 aktuelle journalistiske historier i medierne med udgangspunkt i historiske oplysninger og klip hentet fra DR's arkiver. Tanken er at ruste seerne til bedre at forstå baggrunden for mediernes nyhedsdækning af en sag eller et emne ved at søge baggrundsoplysninger i fortiden eller finde parallelle eller emne-relevante historiske forløb i arkiverne. Foto DR.

Ifølge dr.dk analyserer og perspektiverer Jersild & historien på DR2 aktuelle journalistiske historier i medierne med udgangspunkt i historiske oplysninger og klip hentet fra DR's arkiver. Tanken er at ruste seerne til bedre at forstå baggrunden for mediernes nyhedsdækning af en sag eller et emne ved at søge baggrundsoplysninger i fortiden eller finde parallelle eller emne-relevante historiske forløb i arkiverne.

6. juni 2013.

Oversvømmelse Tirol

Udsigt til oversvømmelser ved Kössen i Tirol i Østrig tæt ved den sydtyske grænse søndag den 2. juni 2013. Foto Soundiata Magriff.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle