Nowcasting advarer dig mod kraftig regn og skybrud

Nowcasting er det nye ord, som giver dig tid til at sikre kælderen og kommunen tid til at iværksætte nødplaner og sikre udsatte steder. Nowcasting er også navnet på en modeltype, som DMI tager i brug for at producere bedre prognoser for kraftig regn og skybrud.

"Det er svært at forudsige skybrudslignende hændelser," siger leder af DMI's Center for Meteorologiske Modeller, Bent Hansen Sass. "Årsagen er både vejrfænomenernes ringe udstrækning i meteorologisk forstand og deres noget kaotiske natur. Populært sagt svarer det til at forudsige, hvor den næste boble stiger op i en gryde med kogende vand."

"Vejrmodellen har brug for den bedst mulige information om atmosfærens tilstand ved prognosetidspunktets start. I de senere år har navnligt vejrsatellitter givet information om temperatur, vind og fugtighed til vejmodellerne. Det er også vigtigt at kende den aktuelle nedbør i atmosfæren, og her er vejrradar uovertruffen som informationskilde. Men måledata fra radarsystemet skal renses, inden de anvendes, fordi vejrradarer også modtager signaler fra andet end regndråber," siger Bent Hansen Sass.

"En vejrradar er specielt egnet til at måle, hvor det regner kraftigt her og nu. Og når vi bringer data fra disse nye kilder på en form, som vejrmodellerne forstår samtidig med, at vores nye model er tilpasset til hele tiden at modtage nye data, så får vi en ny type vejrudsigter," siger modeludviklerr Ulrik Smith Korsholm.

Metoden, hvormed radardata påvirker prognosen, er udviklet på DMI. Prognoserne i Nowcasting-systemet kan potentielt opdateres flere gange i timen og dermed føre til ret præcise nedbørsprognoser få timer frem. Nowcasting-modellen er lige nu i en testfase, hvor nedbørsprognoser for Danmark opdateres hver time med en foreløbig prognoselængde på 6 timer. Anvendelsen af data fra vejrradar er kun lige begyndt, men det udviser stort potentiale.

26. september 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle