Foråret kom med nordlys

Årets første forårsdag 1. marts 2013 bød på dejligt klart vejr, og med det fulgte årets første danske nordlys.

Af Jesper Grønne, himmelfotograf, www.groenne.eu, www.astrophoto.dk

Fredag aften bød på årets første synlige nordlys over Danmark.

Nordlyset lå langt nordpå, formodentlig over det centrale Norge. Visuelt var det ekstremt svagt. Kameraet var heldigvis mere lysfølsomt end øjet, så nordlyset var trods alt synligt fra Danmark.

Nordlys

Nordlys fotograferet fra Silkeborg 1. marts 2013. Foto Jesper Grønne.

Det nederste grønne nordlys druknede næsten i lysforureningen. I større højde, omkring 3-400 kilometer, lå de røde emissioner fra ilt, og de mere sjældne violette emissioner øverst, fra kvælstof.

Karlsvognen ses i lodret positur til højre i billedet. Øverst i billedet ses et smukt grønligt stjerneskud mellem Karlsvognen og Nordstjernen. Til venstre findes Mælkevejen med stjernebilledet Svanen lige over nordlyset.

En rød tåge i svanen er en brintgaståge i Mælkevejen, der kaldes Nordamerikatågen, fordi den ligner det nordamerikanske kontinent, set gennem et teleskop (se foto herunder).

Nordamerikatågen

Nordamerikatågen set gennem teleskop. Foto Jesper Grønne.

I videoen ses i øvrigt flere meteorer, samt en del satellitter, hvoraf nogle laver flares. Flares er korte, kraftige lys, der ses når sollyset reflekteres i satellitten. Mange fly krydser himlen i forskellige retninger og afstande. Nogle af dem laver tydelige kondensstriber. Kunstigt lys nedefra oplyser både kondensstriberne og det meget tynde lag af skyer. Derfor er de gullige.

I sandhed en smuk start på foråret. Senere på måneden bliver der i øvrigt mulighed for at se en komet. Den er lige nu inde og vende omkring Solen - tættere på Solen end den inderste planet Merkur. Kometen er for tiden synlig med det blotte øje fra den sydlige halvkugle, men fra omkring midt i marts bliver kometen synlig fra Danmark efter solnedgang.

4. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle