Bodil har toppet

Mens vinden har gjort sit bedste, så er vandet på spil stormlavtrykket Bodil, der indtil videre har givet vilde vandstande, lokal orkan og omfattende storm.

Vinden i stormlavtrykket Bodil toppede midt på aftenen, da Thorsminde ved Nissum Fjord målte middelvinde på 36,6 m/s med vindstød på op til 44,2 m/s. Det svarer til orkan både i middelvind og i vindstød.

"Men orkanstyrken i middelvind var meget lokal og kortvarig. Til gengæld har store dele af landet oplevet storm," siger vagtchef under blæsevejret, Jørn Thomsen. "Nu er det værste så bag os hvad angår vinden."

Efter Bodil toppede i Thorsminde skiftede vinden retning fra sydvest til vest og nordvest, og det betød, at de kraftigste vinde skiftede landsdel, så det blev udsatte Sjællands Odde, der fik middelvinde af stærk storm og vindstød af orkanstyrke mellem klokken 17 og 19.

Thorsminde efter Bodil

Thorsminde, torsdag eftermiddag. Foto Hanne Majlandt.

"Men herfra begyndte det altså at gå ned ad bakke for Bodil, og den udvikling vil forsætte natten igennem, mens lavtrykket bevæger sig over det sydlige Sverige mod øst længere og længere væk fra Danmark," siger Jørn Thomsen.

Forhøjet vandstand

Sammen med Bodils vind var også var også risikoen for forhøjet vandstand; både på Vestkysten og de indre danske farvande.

"Og det er slet ikke slut endnu," siger farvandsvagt Frank Nielsen. "På Vestkysten er det værste overstået, og her var det igen Thorsminde, som måtte holde for. Ved 16.20-tiden, da vinden var på sit højeste, målte de også den formentlig højeste vandstand nogensinde, nemlig 2,95 meter over daglige vande. Og det er altså vildt."

"Selvom højvandet på Vestkysten stadig vil være højt de kommende timer, så er det nu de indre danske farvande, som vi skal til at bekymre os om," siger Frank Nielsen og vender sig koncentreret ind i sin skærm.

Følg DMI's varsler for at se, hvordan den situation udvikler sig.

5. december 2013

Vandstand Thorsminde

Vandstanden ved Thorsminde Kyst. Fra DMI's vandstandsprodukt. Klik på grafikken for at komme til vandstand.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle