Middelmådig halv maj 2012

Den sidste forårsmåned er i fuld gang og klimatologerne har set tallene igennem. Vejret ser ud til at spænde 'klimanormalt' af i maj 2012.

De første to uger af maj 2012 var vejret omskifteligt. Flere lavtryk passerede landet med skyer og regn, men også med opklaringer ind i mellem. Vi har hverken haft en længere periode med stabilt vejr, eller helt usædvanlige lavtryk. Det ses tydeligt, når månedens foreløbige tal gøres op.

Fra 88 til 121 soltimer

Den første halvdel af maj 2012 fik Danmark i gennemsnit 96 timers solskin. Det svare til 46% af klimanormalen for antallet af soltimer i maj, der lyder på 209 timer.

Vi har altså fået knapt en halv gennemsnitsmaj-måneds soltimer i løbet af de korteste majdage. Den 1. maj er dagslængden cirka 15 timer og 30 minutter, og i løbet af måneden bliver dagen cirka halvanden time længere.

Mindst sol har de fået i Syd- og Sønderjylland med 88 timer. Klimanormalen for regionen er 202 soltimer for maj. Mest sol var der på Bornholm med 121 timer. Klimanormalen for regionen er 238 soltimer for maj.

Fra minus 3,4°C til plus 22,2°C

Middeltemperaturen for den første halvdel af maj ligger kun 0,2°C over det, vi kan forvente os for perioden. Landets gennemsnit ligger indtil videre på 9,8°C. Klimanormalen for hele måneden er på 10,8°C.

Den luneste del af landet har været København og Nordsjælland, der indtil videre har en gennemsnitstemperatur for maj på 10,8°C. Klimanormalen for hele maj er i den region 10,9°C. Den højeste temperatur er også registreret i København og Nordsjælland med 22,2°C midt på dagen den 3. maj ved Landbohøjskolen.

Koldest var det i Midt- og Vestjylland med 9,2°C. Klimanormalen for hele maj er i den region 10,8°C. Laveste temperatur i perioden er registreret til minus 3,4°C om morgenen den 7. maj ved Isenvad.

Regnen ulige fordelt

Der er gennemsnitligt faldet 29 millimeter regn i Danmark de førte 15 dage af måneden. Klimanormalen ligger på 48 millimeter for for alle 31 dage. Vi har dermed fået 60% af en gennemsnitlig maj-måneds nedbør.

Mest nedbør er der faldet i Midt- og Vestjylland med 42 millimeter. Dermed har de kun 8 millimeter til de når den regionale klimanormal. Mindst er der kommet i København og Nordsjælland med blot 12 millimeter. Dermed har de 30 millimeter til gode, hvis de skal nå klimanormalen.

16. maj 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle