Kampen om kiloene: Kig i Indlandsisens dagbog

Historien kunne være opskriften på en docusoap, for ingredienserne er på plads: Supermodeller, vægttab og vand i kroppen; men det er det bare ikke. Historien er langt mere alvorlig og involverer store computere, vandækvivalenter og planetens fremtid. Det drejer sig om Indlandsisens massebalance.

Forskere over hele verden skæver til Grønland. Indlandsisen på Grønland er nemlig en ganske god indikator for udviklingen i det globale klima, fordi dens masse befinder sig i en tilsyneladende fin balance med klimaet.

"Ja, det er jo ikke en fuldstændig balance, så der altid forsvinder lige så meget is og sne fra Indlandsisen, som bliver lagt til som nedbør. Det er snarere en balance over en længere periode. Men faktisk har satellitmålinger over de seneste ti års tid vist, at Grønland har tabt masse med ca. 200 gigaton om året," siger klimaforsker Peter Langen fra Danmarks Klimacenter (DKC) ved DMI og fortsætter:

"Desuden er vi de senere år blevet opmærksomme på, at der er mange oplysninger i de små daglige udsving i Indlandsisens overflademassebalance, som vi kan bruge til at fylde hullerne ud i det store klimapuslespil."

Et af de steder, hvor den daglige overvågning spiller en vigtig rolle, er i forståelsen af sammenhængen mellem det faktiske vejr og Indlandsisens udvikling:

"Nu kan vi i løbet af smeltesæsonen se den direkte effekt af en vejrsituation som eksempelvis den kraftige varme på Grønland i juli," slutter Peter Langen.

Til at følge den daglige massebalance for Grønlands indlandsis har forskere ved Grønlands Klimaforskningscenter og DKC ved hjælp af en af DMI’s vejrmodeller udviklet et nyt produkt. Produktet ligger frit på dmi.dk, så også du kan følge Indlandsisens kamp om kiloene.

Massebalancen på Grønland

Den kraftige varme, som Grønland var påvirket af i juli 2012 kunne tydeligt ses i Indlandsisens massebalance. Grafik fra produktet.

23. oktober 2012.