Juni-vejret i hus og have

Bolius Boligejernes Videncenter og DMI har set nærmere på årets første sommermåned. Se vejrrekorder i juni og få gode råd om, hvad der er godt at lave i haven og på huset.

Juni er den første sommermåned ifølge kalenderen. Sidst i måneden falder årets længste dag ved solhverv den 20-21. juni, hvor der er lyst i 17-18 timer.

Det kan du forvente af vejret i juni

Juni har en gennemsnitstemperatur på 14,3°C - og har i gennemsnit 1,9 sommerdage, hvor temperaturen er over 25°C.

Måneden har ligesom maj gennemsnitligt 209 solskinstimer på landsplan. Solskinsøen Bornholm stikker af fra de øvrige landsdele med 240 timers sol, mens Syd- og Sønderjylland må nøjes med 192 solskinstimer.

I løbet af ni nedbørdage i juni falder der gennemsnitligt 55 millimeter nedbør. Normalt mindst på Bornholm med 41 millimeter og mest i Syd- og Sønderjylland med 62 millimeter i gennemsnit.

I 2011 var juni varm med overskud af nedbør og sol. Der var en lun periode i starten af juni, hvor månedens højeste temperatur blev målt ved Rønne til 28,2°C den 6. juni. Senere på måneden blev der skruet yderligere op for varmen, og i sidste del af måneden endte med varmebølger i dele af Jylland. Den laveste temperatur blev målt til 2,6°C nær Ikast natten til den 11. juni. Solen skinnede i gennemsnit 252 timer, og det blev kun til 75 millimeter nedbør. 

'61-90 '01-10 2011
Temp. 14,3°C 14,6°C 15,1°C
Nedbør 55 mm 68 mm 75 mm
Soltimer 209 timer 239 timer 252 timer

Plant efter Grundlovsdag

Det normalt gode vejr gør det muligt at lave masser af ting i haven og på huset.

Fra grundlovsdag den 5. juni er det næsten sikkert, at der ikke er nattefrost mere. Det betyder, at du nu også kan plante sarte planter som pelargonier og margueritter i jorden. Sørg for, at planterne ikke tørrer ud ved at vande dem godt – i juni er fordampningen dobbelt så stor som den naturlige nedbør.

Læs også: Sådan vander du haven

Klip hækken eller vent

I juni kan du finde hækkeklipperen frem og klippe din løvfældende hæk, hvis den skal være pænere at se på. Men klipper du hækken i juni, skal den også klippes i august. Venter du med at klippe hækken til juli, kan du nøjes med at klippe én gang.

Læs også: Sådan klipper du hækken

Slå græsset hver uge

Det er en god idé at slå græsplænen mindst en gang om ugen, hvis den skal holdes pæn. Klippehøjden skal være 2-3 centimeter. Hvis du gøder med 1-2 kilo NPK-gødning pr. 100 kvadratmeter, reducerer du mos og andet ukrudt i græsplænen.

Læs også: Pleje af græsplænen og temaet: Græs.

Bekæmp ukrudtet

I juni skal du fortsætte med at bekæmpe ukrudt i blomsterbede, køkkenhave og mellem fliser og belægninger. Generelt skal du med jævne mellemrum luge ukrudt og/eller grave det op med rod. Jo hurtigere og oftere du er i gang, jo mindre ukrudt får du.

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt i haven

Udskift og mal brædder og bjælker

Juni er velegnet til alle former for reparationer af huset træværk. Træet på dit hus kan holde meget længere, hvis de slidte og ødelagte dele repareres eller udskiftes.

Der er træ mange steder på dit hus, for eksempel træbjælkerne, der bærer tagets udhæng og sternbrædder (de brædder, der afslutter taget ved husets facadegavl). Mange murstenshuse har også en gavltrekant af træ. Også hegn, skure og carporte med mere kan trænge til reparation.

Tjek fugtigheden før du maler

Start med at gennemgå træværket, og skab dig et overblik over, hvor det trænger til udskiftning og reparation. Hvis der er brædder, der er rådne eller er gået i stykker, så start med at udskifte dem og mal efterfølgende træværket med træbeskyttelse eller maling.

Inden du maler, skal du være sikker på at træets fugtighed er under 18 procent, det kan måles med en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder eller lånes hos en farvehandler. Temperaturen bør være over 15°C, ellers hærder træbeskyttelsen eller malingen ikke ordentlig og hurtigt nok. Undgå at male i direkte sol, ellers tørrer træbeskyttelsen så hurtigt, at den ikke når at trænge ordentligt ind i træet.

Læs også: Vedligeholdelse af udvendigt træværk.

Vejret i juni - rekorder
Koldeste juni: 10,7 °C i 1923.
Varmeste juni: 18,2 °C i 1889.
Tørreste juni: 1 mm regn i 1992
Vådeste juni: 124 mm regn i 2007

Pas på oversvømmelse juni

En normal juni består af 55 millimeter nedbør fordelt over ni nedbørdage. Nedbøren i 2010 var tæt på det normale gennemsnit på landsplan. Fyn var dog oppe på våde 83 millimeter, mens Bornholm tørstede med bare 25 millimeter.

I juni kan der også komme regulære skybrud, hvor der falder mindst 15 millimeter regn på en halv time i et større område. Så meget regn kan oversvømme kældre, blandt andet fordi kloakkerne kan blive overbelastet, og det kan give store og dyre vandskader.

Du kan selv gøre meget for at undgå oversvømmelse og vandskade i dit hus. Du kan rense tagrender, nedløb og brønde, så de ikke er stoppet til og eksempelvis etablere højvandslukke, tilbageløbsstop eller omfangsdræn, der kan holde vandet væk fra din kælder. Et grønt tag, en faskine eller en regnvandstank kan være løsningen, hvis din grund ofte bliver oversvømmet.

Læs også: Sådan forebygger du vandskade i kælderen

Mange lyn om sommeren

85 procent af de lyn, der rammer Danmark, slår ned i juni, juli og august. I juni er der normalt to dage med torden. Det er forholdsvist sjældent, at lyn slår direkte ned i boliger. De fleste lynskader sker på elektriske installationer og elektronik som fladskærm, hvis lynet slår ned i el- eller telefonnettet. Du kan blandt andet undgå skader ved at få foretaget et eltjek og få installeret en overspændingsafleder.

Læs også: Sådan sikrer du boligen mod lynnedslag

For yderligere information kontakt Kristine Virén, Bolius, kv@bolius.dk

4. juni 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle