Isen tidligt på færde ved Vestgrønland

Kun få gange de seneste 15 år har der været så meget is i Diskobugten så tidligt på sæsonen, som vi ser i år.

Siden isminimum i Baffinbugten omkring anden uge af september 2011, har isens fremmarch langs Vestgrønland været ganske betydelig.

Derfor har DMI's istjeneste siden oktober fulgt udviklingen nøje og den såkaldte indfrysning er sket flere uger tidligere end i en gennemsnitlig sæson.

Lokalt har isudbredelsen stor betydning for besejlingen, fangerne, isfiskeriet på fjordene samt for slædekørslen.

"Kun få gange de seneste 15 år har der været så meget is i Diskobugten så tidligt på sæsonen, som vi ser i år", siger isrådgiver Martin Nissen fra Istjenesten på DMI til dmi.dk.
"Isens komme langs Vestgrønlands kyst har været flere uger tidligere end normalen i efteråret og den tidlige vinter", fortæller han.

Problemer i Diskobugten

I strenge vintre fryser Diskobugten stort set helt til.

"I 1980'erne og 90'erne var det almindeligt, at Diskobugten var fyldt af havis. De seneste 10 til 15 år er det dog blevet et særsyn så tidligt på sæsonen", siger Martin Nissen.
"Men i år kan det faktisk ske igen, hvis kulden fastholder sig greb om Grønland", påpeger isrådgiveren.

Ifølge Royal Arctic Line og Royal Arctic Bygdeservice udvikler is-situationen i Diskobugten sig dag for dag mere kritisk for sejladsmulighederne. Det skriver Grønlands Radio, KNR, på knr.gl.

"Den tidlige indfrysning og de store mængder is betyder, at vi har intensiveret overvågningen. Istjenesten udarbejder hyppige iskort for at sikre sejladsen bedst mulig mod de risici isen indebærer", fortæller Martin Nissen.

Indfrysningen, og hvor længe isen bliver liggende, har dermed stor betydning - ikke blot for lokalbefolkningen men også for skibstrafikken og ikke mindst udvindingsindustrien, der gennem de senere år er tiltaget i de grønlandske farvande.

Is her eller der

Som det ofte er tilfældet, er udbredelsen af is i den Botniske Bugt i den nordlige del af Østersøen i øjeblikket rekordlav, mens den er stor i Grønlandske farvande. Den sammenhæng ses ofte og er koblet til det fænomen, meteorologerne kalder 'temperaturvippen'.

Temperaturvippen hentyder til, at det i vinterhalvåret ofte er mildt i Grønland, når det er koldt i Nordeuropa (og omvendt). Det skyldes, at lavtryk, som beærer Danmark med mild, regnfuld atlantisk luft samtidig trækker kulde op over Grønland. Omvendt sender et højtryk nær Danmark ofte lavtrykkene fra Atlanten op over Grønland, mens vi så til gengæld får den sibiriske kulde 'i nakken'.

For flere oplysninger kontakt operationel leder af Istjenesten Keld Quistgaard på kqh@dmi.dk.

11. januar 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle