Europa delt i to giver vejrgyser

En laaang frontzone deler Europa i to. Mod nordvest er det køligt forår. Mod sydøst er det smukt og varmt forår. Danmark ligger på grænsen, og det giver en vejrgyser.

Den langstrakte frontzone ned gennem Europa er grænsen mellem det ustadige, kølige vejr og det stabile, varme forår. Langs frontzonen bevæger lavtryk sig mod nordøst, og nye lavtryk udvikles og løber samme vej.

Satellitfoto og temperaturer er fra torsdag den 26. april klokken 16.

Frontzonen, der deler Europa i to og bliver weekendens 'vejrjoker'. Satellitfoto og temperaturer er fra torsdag den 26. april klokken 16.

I den vestlige del af Europa lå maksimumtemperaturerne torsdag den 26. april på mellem 10 og 15°C, mens de i den østlige del af kontinentet var oppe mellem 20 og 25°C. I Danmark nåede vi gennerelt 12-15°C. Helt lokalt blev det ved Hammer Odde til 18,9°C ved middagstid efter fire timers fuld sol og svage sydlige vinde. Det blev dagens, og ind til videre månedens, absolutte topscorer.

Svaneke i solskin

Svaneke på en flot sen aprildag i 2012. Foto Per Lindholm.

Den rigtige sommerlige varme skal vi ikke længere væk end til det nordlige Polen for at finde 22-23°C.

Sikre og usikre prognoser

Den forgangne uge har flere lavtryk passeret Danmark med regn. Det har været simpelt at forudsige. Men den kommende weekends vejr har voldt store problemer, og udsigterne har derfor svinget meget. Landet ligger lige på grænsen mellem varmen og kulden.

Nogle prognosekørsler har vist, at Danmark kommer til at ligge på den varme side af frontzonen, mens andre har regnet sig frem til at landet kommer til at ligge på den kølige side eller lige under frontzonen med mange skyer og regn. Det giver vidt forskelligt vejr til landet, og denne usikkerhed har været tydelig i vejrudsigterne hele ugen igennem.

Forskellige typer af vejrudsigter

I 'Byvejr' har disse skift i prognoserne været meget tydelige. Disse vejrudsigter viser nøgternt, hvad den nyeste prognose tror. Når prognoserne svinger, svinger 'Byvejr' med.

Går man et spadestik dybere, og læser meteorologernes skrevne vejrudsigter, genfindes usikkerheden, men den bliver mindre markant. Meteorologernes vejrudsigter dækker hele Danmark, og bliver derfor, i denne situation, nødt til at medtager både den kølige og varme udlægning. Derudover har de mulighed for at give udtryk for usikkerheden i deres udsigter.

Jo tættere vi kommer på weekenden, jo lettere bliver det at forudsige, hvordan det ender. De seneste dage er meteorologernes vejrudsigter blevet næsten konsistente. Lørdag lægger fint ud, og senere kommer der regn.

Søndag er meteorologerne fortsat mere usikre på. De seneste dage har de vedholdent skrevet, at det bliver skyet med regn vestpå, mens der østpå er chance for at komme på den varme side af frontzonen med solskin og stigende temperaturer. Denne vejrudsigt dækker fortsat over, at meteorologerne ikke kan forudsige præcist, hvor grænsen kommer til at ligge mellem køligt og varmt forårsvejr.

Weekendens 'vejrjoker'

Bornholmerne har de bedste muligheder for en flot weekend, mens det fortsat er en gyser, om fynboerne får Solen at se. Vestjyderne har de dårligste odds for sol i denne weekend.

Den store 'vejrjoker' er frontzonens placering. Forskyder den sig en anelse mere mod vest, bliver vejret bedre end forudsagt. Forskyder frontzonen sig længere mod øst, kan det ende med, at ingen af os får sol.

27. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram