Højeste lufttryk i 20 år

Mandag den 23. januar 2006 oplevede Danmark det højeste lufttryk i 20 år.

Et højtryk med centrum over det nordlige Polen gav mandag den 23. januar det højeste lufttryk over Danmark i 20 år. Vejret bød tillige på svag vind, minus 7°C og halvskyet.

"Den slags høje lufttryk ser vi ikke hos os hver dag", siger afdelingsmeteorolog Stig Rosenørn, som har kigget klimatallene efter for en lignende situation.

"Faktisk har vi kun tre gange tidligere i de seneste 60 år haft barometret oppe på 1048 hPa (hektopascal) eller højere", siger meteorologen.

Solnedgang over sne-landskab

1962, 23. december lå et højtryk med centrum over Skåne. Der var udbredt snedække og klart og roligt vejr, hvilket gav stor udstråling og temperaturer ned til minus 10°C. Situationen gav med 1052 hPa i Kastrup det højeste registrerede lufttryk i Danmark fra 1953 og frem til i dag.

1984, 12. februar lå et højtryk med kerne over vestlige Østersø. Der var svag vind og let frost i skyet vejr.

1985, 18. november lå et højtryk med kerne ved Stockholm. Der var hård vind fra nordøst, let sne og snebyger og temperaturer omkring og lidt over frysepunktet.

Danmarksvagt Olaf Mathiassen fortæller, at dagens høje tryk skyldes et højtryk på ca.1050 hPa lige sydøst for os over Polen.

Højtrykket svækkes dog i de kommende dage og bevæger sig samtidig mod sydøst presset af de selvsamme fronter, der natten til onsdag giver nedbør til det meste af Danmark.

Olaf Mathiassen vurderer derfor, at trykket nu har toppet og ikke når højere end de næsten 1049 hPa, som DMI målte midt på formiddagen mandag.

Danmarkskort over lufttryk

Lufttrykket forskellige steder i Danmark den 23. januar klokken 10:00. Kortet må gengives med kildeangivelse. ©

Det er dog stadig lidt vej til de helt store barometerekstremer i Danmark. Det højst registrerede højtryk i Danmark er målt den 23. januar 1907 over Skagen til 1062,5 hPa.

Højtrykkets centrum var dengang placeret over Baltikum, der kunne måle over 1070 hPa. Også i Skagen - bare én måned senere - måltes Danmarkshistoriens laveste lufttryk på 943,9 hPa.

Begrebet lufttryk henviser for øvrigt til vægten af den luftsøjle, som hviler på én kvadratcentimeter af en vandret flade. Jo højere trykket er - jo mere luft er der altså populært sagt over hovedet på os.

Meget høje lufttryk optræder - som navnet antyder - i højtryksvejr. I højtryksområder synker luften normalt ned og det giver ofte smukt vejr med få skyer.

23. januar 2006

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram