Klimaændringer gør livet svært for grønlandske fangere

Fangerne i bygden Nuussuaq i Upernavik Kommune på den vestgrønlandske kyst bliver ramt på deres levebrød, når det bliver varmere, skriver Grønlands Radio KNR.

De seneste år har temperaturen i Upernavik ligget vel over normalen, og det har betydet, at isen først er kommet sent på året. Det er på isen, fangerne skal have deres bytte - f.eks. sælerne. Samtidig er vejret også mere omskifteligt senere på sæsonen, så der er færre jagtdage.

Årsmiddeltemperatur for Upernavik vs. klimanormalen

Årsmiddeltemperatur for Upernavik.

Tekstboks om NAO

"Der er ikke en entydig forklaring på, hvorfor temperaturen er steget," siger klimatolog John Cappelen, og fortsætter:

"Både på Øst- og Vestkysten af Grønland er det blevet varmere de sidste år, men det er endnu uklart, hvad årsagen er. Klimaet i området styres af Den Nordatlantiske Oscillation, og det kan være ændringer i denne, eller måske den globale opvarmning, som er skurken", forklarer klimatologen.

Alt i alt har klimaændringerne betydet, at indbyggerne ikke har de samme indtægter som tidligere og det lokale indhandlingssted - hvor fangere og fiskere kan indlevere deres fangst - er blevet lukket.

Dermed er fangerne og fiskerne nødt til kun at leve af deres egne fangster, og det vil blive meget svært, vurderer de ifølge KNR.

12. januar 2004

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram